KAKO SPEČI KROFE

Objavljeno 26.12.2015. od Fala Slonček
Oznake: Fala Sloncek,

ZAMESIMO TESTO

Zamesimo bogato kvašeno testo. Testo za krofe naj vsebuje več sladkorja, namesto celih jajc raje uporabimo samo rumenjake ; priporočam deset, zadoščalo pa bo tudi 8 rumenjakov na en kg moke. Lahko dodamo kislo smetano, jogurt, uporabo sladke smetane pa odsvetujem. Za aromo in manjše vpijanje olja dodamo rum, uporabite kakovostnega, sicer krofi ne bodo imeli želene arome. Aromo boste okrepili z dodano limonino ali pomarančno lupinico. Uporabite bio oz. neškropljene sadeže.Testo res zelo dolgo in temeljito mešamo, da postane povsem gladko. Ker utegne biti stepanje testa za krofe kar naporno opravilo, priporočam uporabo kuhinjskega robota ali vsaj mešalca za testo.

TESTO PUSTIMO VZHAJATI

Ko je testo pripravljeno, ga damo vzhajati na toplo. Posodo pokrijemo s pokrovom ali kuhinjsko folijo.

IZTISNEMO MEHURČKE

Vzhajano testo pregnetemo ali stepemo s kuhalnico, da iztisnemo mehurčke in ga damo ponovno vzhajati na toplo. Drugič bo testo precej hitreje vzhajalo kot prvič.

ZAČNEMO Z OBLIKOVANJEM

Ko je testo drugič vzhajalo, ga stresemo na pomokan prt in pregnetemo.

RAZDELIMO NA PORCIJE

Oblikujemo valj, tega pa razrežemo na koščke, primerne za oblikovanje krofov. Priporočljiva teža je okrog 8 dag za posamičen krof.

OBLIKUJEMO KROGLJICE

Vsak košček med dlanmi oblikujemo v kroglico, ki mora biti po površini čim bolj gladka. Zložimo jih na rahlo pomokan prt in pazimo, da so krofi med seboj dovolj oddaljeni, da se po vzhajanju ne bodo dotikali drug drugega.

PUSTIMO VZHAJATI

Krofe, pripravljene za vzhajanje, pokrijemo s krpo, čez to lahko namestimo tudi folijo, da se krofi med vzhajanjem ne bi izsušili. Krof pustimo na toplem vzhajati.

KROFI PRIPRAVLJENI?

Krofi pripravljeni za cvrtje : prvotni krof je podvojil svoj volumen. Testo je dovolj vzhajano, če v testu ostane odtis prsta, ko s prstom narahlo potisnemo vanj. Če testo ne vrne nazaj v prvotno lego, testo še ni dovolj vzhajalo. Uporabimo dovolj veliko posodo, da bomo vzhajane krofe čim hitreje ocvrli. Sicer utegnemo imeti težave pri cvrtju zadnjih, ki bodo zaradi dodatnega časa vzhajanja lahko preveč vzhajali (se vam bodo med peko radi obračali in ne boste imeli želenega belega obroča).

CVRTJE

Krofe previdno položimo v vroče olje obrnjene z gornjo stranjo navzdol. Primerna temperatura olja je 170°C – 180°C. V kolikor nimate termometra, lahko uporabite za test primerne vročine olja košček testa ali kruha. Krofe cvremo približno 3 minute na eni strani; posodo pokrijemo s pokrovko. Nato krofe obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani v posodi brez pokrovke.

POBEREMO IZ OLJA

Ocvrte krofe poberemo s penovko iz posode in jih zložimo na servet, da ta popije odvečno maščobo.

 

4

Povezano

Komentarji

 • Katja Zupanc

  Tale recept bom pa letos sprobala, krofi so zadeva, ki mi ne gre od rok 😉

  • Fala Slonček

   Ja krofi so res kar zapleteni. Jaz jih pečem reeees že vrsto let, pa nikoli ni sigurno, da bodo uspeli, tako kot sem si zamislil. Ravno takrat, ko samozavestno zamesim testo, ponavadi nekaj spodleti. Mogoče je ravno ta “skrivnostnost” tista, ki me vedno znova in znova zvabi, da se lotim izziva. No ja, pa tudi to pomaga, da so res, res dobri. 😉

 • sonja-repnik

  Pozdravljeni !
  Te krofe ki jih jaz pečem jih že pečen nekje devet let. So zelo dobri in moram rect da stalno naredim iste da se mi še ni zgodilo da nebi uspeli poslala bi vam slikico bom pa vam poslala preko mesenderja.tudi vaši krofi so mi všeč hvala za darilo,in vam želim lep delovni dan.lp

 • Fala Slonček

  Živjo Sonja,
  devet let je pa že zavidanja vredna praksa. To pa res vejamem, da vedno uspejo. Vaja dela mojstra. Preverjeni recepti pa so veliko vredni. Včasih so bili preizkušeni družinski recepti skrivnost, jaz pa svoje izkušnje rad delim in se bogatim z znanjem drugih. Tako lahko vsi zagrizemo v odlične domače krofe 😉

  Naj vzhaja!

Dodaj odgovor

Peka kruha je preprosta!
Želim prejemati pismo Fala Slončka