Naj Fala Kruh 2021: Slovenci znamo peči odličen kruh

26. oktober 2021

Da kruha ne naredi moka, ampak roka, smo se lahko prepričali na dogodku Naj Fala Kruh 2021, kjer so izbrali najboljše doma spečene kruhe. Dogodek, namenjen predvsem promociji peke kruha, ohranjanju in prenašanju tradicije na nove generacije ter druženju, je 16. oktobra, na svetovni dan hrane, združil ljubitelje peke kruha in kvašenega peciva. Tekmovanje, ki je imelo socialno noto – vse kruhe so namreč podarili Društvu Food for Life, ki jih je nato razdelilo med socialno ogrožene družine – je povezoval zabavni Miha Deželak, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Uroš in Tjaša.

 

Najboljši peki natečaja Naj Fala kruh 2021 so …

Lovorike Naj Fala Kruh 2021 so se razveselili kar štirje kruhi izpod rok ljubiteljskih pekov - trije po oceni strokovne žirije in četrti po oceni obiskovalcev. Najboljši pšenični kruh je spekla Antonija Plešec, v kategoriji mešani kruh je s koruznim kruhom lovoriko osvojila Marija Špitaler, med kruhi posebnih vrst je bil s svojim rženo-pirinim kruhom z dodatkom soka potomke »stare trte« zmagovalec Darko Hercog, obiskovalci pa so najbolje ocenili česnove ciabatte Maje Kumar.

 

Zmagovalcem je čestital tudi Fala Slonček – maskota blagovne znamke Fala, ki že 20 let pomaga pekovskim mojstrom in mojstricam ter ljubiteljskim pekom v Sloveniji, da zamesijo slastne kvašene dobrote. Blagovna znamka Fala je lani obeležila 100. obletnico obstoja, v čast katere so v Lesaffre Slovenija izdali posebno knjigo 100 let spominov in receptov Fala Slončka. V njej lahko poleg slastnih tradicionalnih receptov kvašenih dobrot Slončka Fala izveste več o njegovi zgodovini in se sprehodite po njegovih spominih. Recepte za kvašene dobrote pa lahko najdete tudi na prenovljeni spletni strani kruhinpotica.com.

 

Odlični so bili prav vsi tekmovalni kruhi

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Lesaffre Slovenija in avtorica številnih knjig z recepti, Urška Petelin, odgovorna urednica revije Dober tek in direktorica kulinarične založbe Dedal, Rok Cankar, direktor marketinga za pekarstvo v podjetju Žito in Marko Pulko, vodja prodaje v podjetju Lesaffre Slovenija, je imela tudi letos težko delo. Tekmovalni kruhi so bili naravnost odlični – tako po okusu kot po izgledu. Predstavnica organizatorja, direktorica Lesaffre Slovenija Mirjam Kavčič, je ob tem povedala: »Čestitke in zahvala vsem tekmovalcem, ki so spekli odlične domače kruhe. Skupaj dokazujemo, da Slovenci pečemo izvrsten kruh. Vesela pa sem, da se ta tradicija prenaša tudi na mlajše generacije in tako ohranja to pomembno spretnost iz roda v rod.«

Naj Fala Kruh 2021
0