Gospod Sendvič, želite en sendvič?

Objavljeno 25.07.2017. od Fala Sloncek

Sendvič, ena najbolj razširjenih in priljubljenih jedi po vsem svetu, pa vendar velikokrat zelo podcenjena, se je v današnji obliki začel prvič pojavljati v 18. stoletju po Evropi. Vendar pa zametki današnjega sendviča v nekoliko drugačni obliki segajo že veliko prej, v čas Mezopotamije približno dve stoletji pr.n.št. Takrat so ploščat nevzhajan kruh uporabili za shranjevanje soljeno kuhano jagnjetino, tak obrok pa so si privoščili predvsem za večje židovske praznike, kot je pasha.

V srednjem veku je sendviču podobna oblika obloženega kruha bila pripravljena predvsem iz praktičnih razlogov, saj so debelo rezino kruha uporabljali namesto krožnika, kruh pa so obložili predvsem s pečenim mesom ali ribami.

Sendvič v obliki dveh rezin kruha, podobnega kot ga poznamo danes,  pa sega šele v 19. stoletje in jo lahko pripišemo Siru Johnu Montagu – grofu Sandwichu iz Anglije oziroma njegovemu kuharju. Grof je bil strasten kvartopirec, ki je neke noči med partijo prosil svojega kuharja, da mu postreže hitro pripravljen in enostaven obrok. Ta je rezine mrzlega mesa nadeval med dve rezini kruha, kar je Siru Sandwichu omogočalo nadaljevanje igre, ker za obrok ni potreboval pribora, meso  pa mu zaradi dveh rezin kruha ni namastilo rok in s tem ni umazal kart.

Kmalu so tudi ostali plemiči in aristokrati želeli »sendvič«, ki mu je tako naraščala priljubljenost, še posebej zaradi enostavnosti priprave in postrežbe, ki ne zahteva nobenega pribora ali krožnikov. Nekoliko kasneje je postal sendvič priljubljen predvsem pri terenskih ali tovarniških delavcih, ki so si za obrok vzeli le nekaj minut, običajno pa tak obrok ni bil predrag in je bil pripravljen iz domačih sestavin. Šele nekaj desetletij kasneje je postal sendvič priljubljen med mladimi, kot šolski obrok, med službo ali kar tako, doma. Nesluteno slavo je sendvič doživel najprej v Evropi, šele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so se v Združenih državah Amerike začele pojavljati restavracije s hitro prehrano in potujoči kombiji s hrano in tako je poleg vsem poznanega sendviča luč sveta ugledal tudi slavni ameriški hamburger, ki je namesto narezanega mesa oziroma salame vseboval zrezek iz mletega mesa.

Danes razumemo besedo sendvič kot hitro pripravljen obrok, pripravljen iz rezin poljubnega kruha in najrazličnejših nadevov. Prisoten in priljubljen je skoraj v vseh delčkih sveta, tule pa je le nekaj najbolj znamenitih sendvičev, ki jih najdemo na različnih koncih sveta:

  • ameriški hamburger in v zadnjih letih izredno popularni gurmanski burger z različnimi nadevi in dodatki (plemeniti sir, tartufi, uležano meso, dimljene omake, …)
  • hot dog: hot dog štručka, nadevana s hrenovko ali klobaso, omakami, sirom, praženo čebulo, zeljem, …
  • toast sendvič: topli sendvič iz toast kruha, nadevan s sirom, salamami, zelenjavo, dimljenim lososom, …)
  • pan bagnat: italijanska različica sendviča, ki je pravzaprav štruca kruha, nadevana z različno zelenjavo, sirom, tuno, olivami ali mesom, narezana na rezine
  • gyros – grška različica sendviča: tipični grški pita kruh, nadevan s trgano pečeno jagnjetino, čebulo, paradižnikom in tzatziki omako
  • croque madame in croque monsieur: dve različici francoskega sendviča, običajno pripravljen za zajtrk. Narejen iz dveh rezin kruha, nadevan s šunko, sirom in bešamel omako, croque madame z dodatkom ocvrtega ali poširanega jajca na vrhu.
  • klubski sendvič: ime je dobil po elitnem Union klubu v New Yorku, kjer so ga prvič pripravili, sestavljen pa je iz »dveh nadstropij«, torej dveh zunanjih in eno vmesno rezino kruha, nadevan z mesom, sirom, zelenjavo, majonezo in po želji z ostalimi dodatki
  • falafel: sendvič Bližnjega Vzhoda iz pita kruha, ocvrtih čičerikinih kroglic, jogurtove omake, rdečega zelja, začimb, paradižnika in čebule.

 

Priljubljenost in razširjenost najrazličnejših oblik sendviča je po vsem svetu zagotovo izredno visoka zaradi njegove preprostosti priprave, priročni so za na pot ali piknik in dobrodošli predvsem poleti, ko nam za hitro okusen in hranljiv obrok in potrebno prižigati pečice ali štedilnika. Postrežen je lahko topel ali hladen, majhen v velikosti enega grižljaja ali v velikosti štruce kruha za celo družbo,  slan ali sladek – s čokoladnim, karamelnim ali recimo sadnim nadevom. Možnosti in idej je neomejeno, receptov nešteto, zato lahko pustimo naši ustvarjalnosti in domišljiji pri pripravi sendvičev prosto pot.

 

 

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim