Čas je za piknik!

22. april 2015

Dnevi se daljšajo, postaja vedno topleje, misli na poletni dopust vse pogostejše. Prihaja tudi čas, ko proste urice vikendov radi zapolnimo s prijetnim druženjem z družino ali prijatelji, ob lepem vremenu seveda najraje na prostem. To je čas piknikov v naravi ali žar piknikov doma – na vrtu ali kar na balkonu. Skupni imenovalec vseh piknikov je namreč svež zrak, sonce, dobra volja, in seveda – dobra hrana. Da pa se prijetno druženje ne prevesi v pravo živcev parajočo piknik katastrofo, imamo za vas nekaj nasvetov in zvijač, kako olajšati delo in priprave ter kaj ponuditi gostom ali družini, da se bo o vašem pikniku ali žar pojedini še dolgo sanjalo in govorilo.

Hrana naj bo čim lažja, barvita in lahko prebavljiva, toplejšim mesecem primerna. Večino poletnih predjedi, solat in zelenjavnih jedi lahko postrežete kar hladnih, kar pomeni, da jih lahko pripravite že dopoldne istega dne ali celo dan prej. Zanimive so tajske jedi, ki so zaradi začimb in pekočega čilija popestritev vsakemu pikniku. Dobrodošli so tudi španski tapasi, najrazličnejši obloženi kruhki in ostali manjši prigrizki, za katere ne potrebujemo pribora. Ob aperitivu lahko gostom postrežete na primer sadna nabodala, marinirane olive v česnu in limoni, testeninske solate, italijanske bruschette s paradižnikom, olivnim oljem in česnom, ali na primer polžke iz kvašenega testa s pestom in skuto.

Glavna zvezda piknikov pa je seveda žar, zato ne sme manjkati zelenjava, ribe ali meso na žaru, ki jih lahko pripravite na malo drugačen, svojevrsten način; namesto običajnih čevapčičev naredite piščančji kebab s koriandrom na ražnjiču, morda marinirane kozice, jagnječje zarebrnice z žajbljem ali polnjene šampinjone s slaniki, kruhom in peteršiljem, ki jih spečete na žaru. Prav tako pomemben del vsakega poletnega piknika je pijača, ki naj bo lahkotna, osvežilna in barvita. Gostje bodo navdušeni ob srkanju alkoholnega ali brezalkoholnega mojita, vnaprej lahko pripravite tudi sorbet s šampanjcem in limoninim sladoledom, otroci pa se bodo najraje sladkali ob izdolbeni lubenici, ki ji primešate malo gazirane vode, bezgov sok in med.

Najvažnejša sestavina dobrega piknika je poleg dobre hrane druženje in sproščeno ozračje, prijatelji naj pomagajo pri pripravi jedi, dovolite jim, da si jedi sami servirajo in dokončajo, pijače pa sami zamešajo. Dobrodošle so visoke mize, okoli katerih goste kramljajo in uživajo ob jedi, ter velika miza, ki jo obložite z vso hrano in pijačo.

Sproščenost in dobra volja je v pravi družbi, okusni hrani in dobri glasbi zagotovljena, vi pa boste z vnaprej pripravljenim menijem in jedmi, ki aktivno vključujejo tudi vaše goste, zablesteli kot odlična gostiteljica ali gostitelj. Veliko užitkov v pripravi nepozabnih pomladansko-poletnih piknikov, torej!

0