Kislo testo Fala

FALA Naravno neaktivno suho pšenično durum kislo testo

Za pripravo aromatičnega in okusnega rustikalnega kruha in peciva s podaljšano svežino

Navodilo za uporabo

Vsebino vrečke dodajte neposredno v posodo skupaj z ostalimi sestavinami, lahko pa jo predhodno vmešate v moko.

 

Vsebina zadošča za testo iz 1 kg moke. V kolikor želite pripraviti kruh bolj intenzivne arome in okusa, lahko vsebino uporabite za manjšo količino moke (tudi do 0,5 kg) – in obratno.

 

 

Kislo testo je neaktivno, zato vpliva na aromo, okus, intenzivnost barve skorje, svežino, trajnost in prehransko vrednost pečenega kruha, nima pa vpliva na vzhajanje testa. Zato priporočamo uporabo Fala kvasa (1 kocka Fala kvasa pri 1 kg moke).

 

Sestavina: Neaktivno pšenično durum kislo testo.

 

Neto količina: 30 g E

 

 


Kaj je kislo testo?

 

Zagotovo je skoraj vsak izmed nas že kdaj slišal za izraz »kislo testo«, morda ste ga je zasledili v tiskanih medijih ali na spletu, ki posvečajo vedno več pozornosti kuhanju in peki. Marsikoga pa izraz popelje v »stare čase«, v obdobje, ko so kruh skrbno mesile in pekle naše babice s pomočjo kislega testa, saj kvas ni bil razpoložljiv ob vsakem trenutku. Vzhajanje testa s pomočjo kislega testa je bila nekoč metoda, ki so jo uporabljali zaradi omejene dostopnosti kvasa. Danes je kvas dosegljiv povsod in vsem, kvašeni izdelki pa so tako značilno okusni in dišeči!

 

Kaj pa je pravzaprav kislo testo? Po nazivu sodeč mora biti nekaj kislega, podobnega testu. Vendar je to dejansko mešanica moke in vode, ki se pod vplivom mikroorganizmov iz okolja razgradi in omogoča, da v tej mešanici najdejo domovanje različni mikroorganizmi. V zmesi vode in moke se po posebnem postopku razvijajo kvasovke,  ocetne in mlečnokislinske bakterije, ki tako pomembno vplivajo na okus in kakovost kruha.

 

Poleg tega dodano kislo testo poveča prehransko vrednost kruha: ta je bogat s topljivimi vlakninami, ki znižujejo glikemični indeks testa, kar je ključni dejavnik za tiste, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja. Organizem lažje absorbira minerale, kot so magnezij in kalcij, ki jih vsebuje kruh, kruh s kislim testom spodbuja občutek sitosti. Z uporabo kislega testa dosežemo daljšo obstojnost kruha, saj naravno preprečuje okužbo s plesnimi in bakterijami ter tako podaljšuje svežino kruha.

 

Če pri peki ostalim sestavinam dodamo kislo testo, je pečeni kruh edinstven in ga zlahka ločimo od ostalih vrst kruha. Skorja je bolj debela in hrustljava, zato peki radi rečejo, da kruh zapoje, ko  zarežejo v sveže pečeni hlebec. Sredica je bolj čvrsta in na ugriz kompaktna, kruh s kislim testom je zaradi razpada škroba lažje prebavljiv.

 

Poleg tega nas okus kruha, pripravljenega s kislim testom, vrača nazaj k tradiciji, h koreninam v  prehrani, kot smo jo okušali včasih, ko so ga pripravljale še naše babice.

 


Doma pripravljeno kislo testo?

 

Doma pripraviti kislo testo je vse prej kot enostavno. Vzgojiti kislo testo predstavlja posebno veščino. Pa ne le vzgojiti, tudi ohranjati kislo testo terja določene organizacijske pogoje, oboje pa pozorno opazovanje, natančnost in zaradi dolgotrajnega procesa tudi veliko potrpežljivosti in vztrajnosti. V kolikor nismo zagotovili primernih pogojev, pride do sprememb ravnovesja v kislem testu, kar se odrazi v velikih odmikih v aromi, okusu in zato tudi okusu končnih pekovskih izdelkov. Morda se je prav zato uveljavil izraz kislo testo, saj pravilno pripravljeno kislo testo nima izrazito kislega okusa, niti vonja. V kolikor pa se nam pri pripravi kislega testa kaj ponesreči, pa kaj hitro pride do pojava izrazito kislega vonja in okusa, ki ni zaželen, peka kruha s takšnim kislim testom pa se izkaže kot manj uspešna in takšen kruh ne zadovolji naših pričakovanj. Še posebej težko pa je zagotavljati želene lastnosti končnega kruha oziroma peciva s kislim testom ob le občasni peki, kar je običajno za peko doma. Zato je to lahko ovira za vse tiste, ki zaradi časovne obremenjenosti in omenjenih zahtev obupajo preden sploh zares izkusijo prednosti uporabe kislega testa.

 


Tu je enostavnejša rešitev!

 

Da bi se izognili zamudnim in zahtevnim postopkom priprave kislega testa doma in s tem odstopanju in spremenljivosti pri uporabi kislega testa, smo razvili naravno, suho kislo testo. Fala pšenično durum naravno kislo testo se ponaša s pomembnimi lastnostmi in želenimi prednostmi doma narejenega kislega testa: kruh in pecivo z dodatkom kislega testa odlikuje bogata aroma in okus, izrazitejša barva skorje in podaljšana svežina. Njegova uporaba je veliko bolj enostavna – le zamešamo ga v običajno kvašeno testo. Da bi olajšali uporabo in vas razbremenili pri rokovanju s kratkim rokom uporabe, smo sveže kislo testo ustrezno tehnološko obdelali in ga spremenili v suhega. S tem smo mu sicer odvzeli vzhajalno moč (zato moramo pri pripravi pekovskih izdelkov s suhim kislim testom dodati kvas), vendar rok trajanja občutno podaljšali in pomembno pridobili pri enostavnosti uporabe.

 


Naravno neaktivno suho pšenično durum KISLO TESTO FALA zagotavlja:

  • bogat vonj in okus testa ter pekovskega izdelka,
  • podaljšano svežino in trajnost pekovskega izdelka,
  • intenzivnejšo barvo skorje
  • enostavno priprava testa s kislim testom Fala: suho kislo testo Fala le zamešamo v običajno testo za kruh oziroma sladko/slano kvašeno pecivo; običajnih, priljubljenih receptur ne rabimo prilagajati.

 


Za Slončkove recepte s kislim testom sledi povezavi na Recepti s Fala kislim testom.

 

 

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim