FIGE in zakaj jih radi uživamo

17. avgust 2023

Uživanje fig je koristno za naše zdravje zaradi številnih hranil, ki jih vsebujejo. Fige so še posebej cenjene zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo. Poleg tega so polne Vitaminov, mineralovin antioksidantov, kar lahko prinaša številne blagodejne učinke za naše telo:

 

  • 1. Fige so odličen vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo uravnavati prebavo, zmanjšujejo tveganje za zaprtje in spodbujajo občutek sitosti, kar lahko prispeva k uravnavanju telesne teže:

Bogat vir vlaknin za zdravje prebave: Fige so prava zakladnica vlaknin, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k tvorbi mehkejših in oblikovanih iztrebkov ter zmanjšujejo tveganje za zaprtje. Pravilna prebava je bistvenega pomena za dobro počutje, saj omogoča učinkovito absorpcijo hranilnih snovi iz hrane.

Zmanjšanje tveganja za zaprtje: Vlaknine v figah delujejo kot naravno blago odvajalo. Dodajanje teh vlaknin v prehrano lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati težave s prebavo, kot je zaprtje. Redno uživanje fig lahko pripomore k bolj redni in udobni prebavi ter olajša odvajanje.

Spodbujanje občutka sitosti: Vlaknine v figah povečajo občutek sitosti po obroku. To lahko pomaga uravnavati apetit in preprečiti prenajedanje. Ko se počutimo dlje časa siti, je manj verjetno, da bi posegali po nezdravih prigrizkih med obroki.

Upravljanje telesne teže: Zaradi svojega učinka na občutek sitosti in nadzor apetita, lahko uživanje fig pomaga pri upravljanju telesne teže. Ko se zmanjša prekomerno hrepenenje po hrani, je lažje vzdrževati uravnoteženo in zdravo prehrano. Vlaknine prav tako lahko pomagajo uravnavati nihanje krvnega sladkorja, kar lahko prispeva k večji stabilnosti energije in manjšemu tveganju za nenadne napade lakote.

Vse te koristi vlaknin v figah lahko prispevajo k splošnemu zdravju prebave, pripomorejo k boljšemu počutju in vam pomagajo vzdrževati zdrav način življenja.

 

  • 2. Bogastvo vitaminov in mineralov za celostno zdravjeFige so prava vitaminsko-mineralna zakladnica, saj vsebujejo širok spekter hranil, ki so ključna za različne funkcije telesa:

Vitamin A za zdravje vida in kože: Vitamin A, ki ga najdemo v figah, je bistven za zdravje vida. Pomaga ohranjati dobro delovanje mrežnice in nočno vidljivost. Poleg tega igra vlogo tudi pri ohranjanju zdrave kože, saj prispeva k tvorbi kolagena in preprečuje prezgodnje staranje.

Vitamin K za koagulacijo krvi in kostno zdravje: Vitamin K, prisoten v figah, je ključen za strjevanje krvi in pomaga preprečevati prekomerno krvavitev. Prav tako ima vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in spodbuja absorpcijo kalcija, kar lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za osteoporozo.

Vitamin B6 za presnovo in živčni sistem: Vitamin B6 je nujen za presnovo hranil, vključno s sintezo beljakovin in maščob ter tvorbo rdečih krvnih celic. Prav tako ima pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema in ohranjanju zdravih možganov.

Minerali za raznoliko zdravje: Fige so bogate s kalijem, magnezijem in manganom. Kalij je ključen za uravnavanje ravnotežja tekočin v telesu, kar vpliva na normalno delovanje srca in mišic. Magnezij je pomemben za zdrave kosti, presnovo ter delovanje živčnega sistema. Mangan ima vlogo pri tvorbi kosti, tvorbi vezivnega tkiva in presnovi ogljikovih hidratov.

Skupaj za zdravje srca, kosti in mišic: Vitamini in minerali v figah skupaj delujejo v korist celostnega zdravja. Krepijo kosti, podpirajo srčno-žilni sistem, sodelujejo pri mišičnem delovanju in ohranjajo optimalno presnovo. Redno uživanje fig lahko pripomore k boljšemu počutju ter zmanjšanju tveganja za različne zdravstvene težave.

 

  • 3. Sladka alternativa s koristnimi vplivi:

Fige so sadje, ki se ponaša z naravno prisotnim sladkorjem, kar jim daje prijetno sladkost. To jih dela odlično izbiro za tiste, ki želijo uživati v sladkem okusu, vendar se hkrati izogibati prekomernemu uživanju dodanega sladkorja.

Vlaknine za uravnotežen učinek:
Visoka vsebnost vlaknin v figah dejansko ublaži negativne učinke visoke vsebnosti naravnega sladkorja. Vlaknine pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja v krvni obtok, kar preprečuje hitro nihanje krvnega sladkorja. To pomeni, da se energija iz sladkorja sprošča postopoma, kar prispeva k stabilnemu ravnovesju energije in pomaga preprečiti nenadne skoke in padce energije.

Manjši vpliv na glikemični indeks:
Zaradi prisotnosti vlaknin imajo fige relativno nizek glikemični indeks. To pomeni, da uživanje fig ne povzroča tako hitrega in dramatičnega dviga krvnega sladkorja kot nekatere druge sladke prigrizke. To je še posebej pomembno za tiste, ki morajo paziti na svoj krvni sladkor, kot so ljudje s sladkorno boleznijo.

Okusno zadovoljstvo brez krivde:
Uživanje fig je torej okusno zadovoljstvo, ki ga lahko doživite brez občutka krivde. Naravna sladkost in vlaknine delujejo v harmoniji, kar omogoča sladkanje, hkrati pa pomaga ohranjati uravnoteženo raven sladkorja v krvi.

Vendar pa, tako kot pri vsaki hrani, je ključno uživanje fig v zmernih količinah. Čeprav imajo fige mnoge koristi za zdravje, prekomerno uživanje sladkih sestavin ni priporočljivo.

 

  • 4. Raznolike uporabe:

Fige so vsestransko sadje, ki ga lahko uživate sveže ali posušeno. Lahko jih dodate solatam, smutijem, zajtrkom ali sladicam, kar vam omogoča raznoliko prehrano.
Fala Slonček seveda ne morem brez kvasa, zato lahko med recepti najdeš tudi slaščice s svežimi figami (s klikom na sliko najdeš recept):
    

Kot pri vsaki hrani je tudi pri figah ključno uživanje v zmernih količinah, saj so bogate tudi s sladkorji. Preden vključite fige v svojo prehrano, je dobro preveriti morebitne alergije ali preobčutljivosti.


Sladko poletje in kot vedno Naj Vzhaja!

 

Fige_Fala 1
0