Kako porabiti ostanke novoletne pojedine

02. januar 2016

Silvestrovo je mimo in z malo utrujenim korakom smo zabredli v novo leto 2016. Trgovine so sicer že odprte, ampak hladilnik je pa še vendno poln ostankov silvestrove pojedine. Bila je okusna, to drži, a sta dva zaporedna dneva iste hrane kar dovolj. Kam pa zdaj z ostanki? Toliko ur, truda in "švica"(upam da ne dobesedno) je bilo vloženega v coprniški kotel, da nas malo stisne tam okoli srca, ko pomislimo, da bi hrano kar zavrgli. Pa še stara mama pravi, da se hrane ne sme metati stran. Kam torej z ostanki:

Da bi ošvrknili dve muhi na en mah vzamemo tisto čarobno paličico, ki ji pravimo kuhalnico in začnemo "cumprati".

1. Narastek:

Med ostanki najdemo sestvine, ki bi se lepo dopolnjevale po okusih in jih razrežemo na enake koščke. Star kruh nareženo na kocke, lahko pa ga tudi samo na hitro natrgamo. Vse skupaj zmešamo v večji posodi in dodamo Dve jajci, dve žlici kisle smetane, sol in poper, ter ostale začimbe po vašem okusu. Zmes predenemo v namaščen pekač in damo v pečico da se vse skupaj lepo zapeče. Narastek lahko postrežemo samostojmo ali kot prilogo.

2. Pita:

Podobno kot v prejšnjem receptu, lahko tudi pri piti relativno svobodno izbiramo med sestavinami. Le da tukaj namaščen pekač obložimo s starim kruhom, ostale sestavine pa dodajamo po plasteh. Če želimo da bo pita bolj sočna, razžvkljamo tri jajca, celo kislo smetano, dodamo nariban sir, sol in poper. Zmes dodajamo med plastmi ali zalijemo pito po vrhu. Damo v pečico, da se lepo zapeče.

3. Gratinirane palačinke:

Spečemo nekaj palačink. Posebej prepražimo čebulo in ji dodamo narezane ostanke silvestrove pojedine. Začinimo s soljo poprom in naseklanim česnom, ter pusimo še kakšno minuto, da se razvije vonj časna. Odstavimo z ognja in pustimo, da se zmes ohladi na delovno temperaturo. Palačinke nadevamo s pripravljeno zmesjo, jih zvijemo in zlagamo v namaščen pekač. Na koncu jih zalijemo s smetano in potresemo s peteršiljem ter naribanim sirom. Pečemo v pečici, da se smetana vpije v palačinke in se lepo zapečejo.

4. Omleta:

Ostanke narežemo na drobne koščke. Nasekljamo pol manjše čebule in jo popražimo v večji ponvi. Dodamo narezane ostanke in vse skupaj na rahlo popražimo. Posebej razžvrkljamo 2-3 jajca, posolimo, popopramo in zalijemo sestavine v ponvi. Pokrijemo pokrovko in zmanjšamo ogenj, da se omleta strdi, ne pa zažge na spodnji strani. Ko jajče zakrkne, j obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

5. Polnjeno sonce:

Zamesino testo za kruh in ga pustimo da enkrat vzhaja. Med tem pripravimo nadev: izberemo ostanke, ki se bodo po okusu lepo dopolnjevali in jih narežemo na male koščke. Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Enega razvaljamo in z njim obložimo pomaščen okrogel pekač. Obrežemo testo, ki visi čez rob. na testo v pekaču nadevamo zmes ostankov. V primeru, da je zmes precej suha jo lahko zalijemo z razžvrkljanim jajcem ali s smetano, še bolje če se porabi omaka, ki je ostala od silvestra. Zvaljamo še ruhi kos testa, s katerim prekrijemo pekač. Obrežemo kar visi čez pekač in z obrezki okrasimo sonce. Pomažemo z jajcem in damo v pečico na 180 stopinj, da se lepo zapeče. Pečenega vzamemo iz pekača in razrežemo na rezine.

6. Lonček presenečenja:

Lonček presenečenja je super izbira kadar nam ostane več mesa. Meso na hitro popečemo na vroči ponvi in ga odložimo na krožnik, da počiva. V isti ponvi nato popražimo čebulo, dodamo rdeče vino in začimbe, zmanjšamo ogenj in pustimo, da tekočina povre. Vmes narežemo meso na kocke in jih dodamo čebuli. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se meso dobro zmehča. Če vidimo, da je premalo tekočine zalijemo z vodo.

Vmes, ko se meso duši pripravimo krušno testo, po vašem najljubšem receptu.Testo pustimo vzhajati, meso odstavimo in pustimo da se malo ohladi. Pripravimo še bešamel, tako da v kozici raztopimo maslo, dodamo presejano moko, vse skupaj zalijemo z mlekom ali smetano ( jaz dam tudi strok česna, ki ga samo prerežem na pol), ter posolimo. Pustimo na ognju toliko časa, da se zmes zgosti.

Naribamo sir

Ko je testo vzhajalo in postane voljno, ga stresemo na delovno površino in prepolovimo. Eno polovico zvaljamo čim bolj na tanko. Vzamemo glinene posodice in odtisnemo kroge z narobe obrnjenimi posodicami. Izrežemo dva za vsako posodico. Sedaj lahko začnemo zlagati. Posodico najprej malo namastimo in na dno položimo najprej eno tanko plast testa, čezenj nadevamo meso, potresemo z naribanim sirom, vse skupaj zalijemo z bešamelom. Potem pa ponovimo vajo. Tanko testo, meso, sir in bešamel. Zloženko damo za 15 min v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180°C. Med tem zvaljamo drugo polovico testa, malo bolj na debelo, 1,5-2cm. Izrežemo po en krog za vsako posodico (lahko si pomagam s pokrovko, ki je približno tako velika kot glinena posodica). Vzamemo posodice ven iz pečice in na vrh poveznemo zadnjo plast testa. Robove zalepimo tako, da okoli z vilico potisnemo testo proti robu. »Pokrov« še poljubno okrasimo in pomažemo s stepenim jajcem. Vse skupaj vrnemo v pečico še za kakšnih 10 min, oz. toliko da testo zlato porjavi.

Teh nekaj predlogov ne pride prav smao kadar nam ostanejo večje količine hrane. Velikokrat se nam zgodi, da imamo v hladilniku par stvari, ki nam ostajajo ali pa je porebno kaj na hitro pripraviti. S temi triki pod palcem boste lahko samozavestno rekli: "Stran pa ne bomo metali!"

SREČNO 2016

0