Ko se ti skisa

14. november 2016

Si se tudi ti kdaj spraševal, kako nastane kruh iz kislega testa? Skupaj s Slončkom fala smo se pred kratkim naučili, kako zelo enostavno je pripraviti svoje kislo testo v lastni kuhinji. Če te zanima, si lahko ogledaš celoten postopek na tej povezavi.

Kaj pa ko je Kislo testo enkrat pripravljeno?

Ko ste dočakali zrelost svojega kislega testa, ki je polno mehurčkov in plava na vodi, ste opravili mojstrsko delo. Zdaj je čas, da žanjete sadove. Če boste nadaljevali z dohranjevanjem, boste od zdaj naprej imeli vsak dan znova celo količino v kozarcu zrelega kislega testa. Tega lahko takoj uporabite, lahko pa višek od dohranjevanja shranite v hladilniku. Kislo testo bo torej vsak dan znova v celoti zrelo v 24 urah. Ob nadaljnjem osveževanju vam seveda vsak dan ostaja dobršen del kislega testa, ki je višek, te viške kislega testa lahko dodajate v posodo, ki jo pokrijete z gazo in hranite v hladilniku do trenutka uporabe. Vsakič, ko dodate novo količino, jo dobro premešate s količino, ki je že v posodi. Gotovo boste opazili, da bo kislo testo imelo vsak dan bolj izrazit vonj po kislem, kar kaže na njegovo nadaljnje zorenje v hladnem prostoru. To kislo testo lahko potem uporabite ob prvi priliki, istočasno pa ves čas osvežujete osnovno količino v kozarcu na toplem.

Če pa pečete kruh ali kvašeno pecivo bolj poredko, zrelega kislega testa verjetno ne boste naprej dnevno osveževali. Ko dosežete polno zrelost kislega testa, ga lahko shranite v hladilniku (priporočam do dva tedna, potem ga je bolje znova osvežiti) in ga ne dohranjujete več, ker ne rabite dodatnih količin le-tega. Dva dni pred nameravano uporabo, daste znova kozarec na toplo, takoj dohranite kislo testo kot ste že vajeni (1 del kislega testa, 1 del moke, 1 del vode) in to ponovite dvakrat, da ga prebudite k aktivnemu življenju.

0