Kvasu je treba dati čas

28. marec 2015

»Kvasa se ni treba bati, saj jej peka kvašenih izdelkov precej manj zahtevna, kot se zdi na prvi pogled. Nekdaj je veljalo, da je bilo treba s kvasnimi nastavki preveriti svežost kvasa, v sodobnih časih pa tega ni več treba početi. Priporočam pa, da se kvas, tako svežega kot suhega, pred uporabo raztopi v mleku oziroma vodi, saj se tako lepše vmeša v testo,« uvodne misli o kvasu naniza Mirjam Kavčič. Po izobrazbi je magistrica ekonomskih znanosti, ki se je zadnjih desetih letih vodenje logaškega podjetja Bonopan (ki je sicer hčerinska družba skupine Lesaffre, pod okriljem katere nastaja tudi kvas uveljavljene znamke Fala) zaljubila v Fala slončka in kvašeno testo. Ta ljubezen jo je pripeljalo do odkrivanja malih in velikih skrivnosti kvašenega testa.

»Predvsem je treba kvasu dati dovolj časa in pustiti, da opravi svojo nalogo: poleg očitnega, da testo vzhaja, še tisto ključno: da se ustvarijo edinstvene arome, ki naredijo kruh in kvašeno pecivo pravo in osvoji vse naše čute. Morda se bodo tistim, ki se priprave kvašenih izdelkov lotijo prvič, minute vzhajanja vlekle kot ure, toda hitro postaneš tako izurjen, da čas, ki ga testo rabi za vzhajanje, porabiš za kaj drugega, koristnega,« pravi Mirjam Kavčič, ki pri pripravi izdelkov iz kvašenega testa v domači kuhinji prisega na sodoben kuhinjski robot. Glavne sestavine kvašenega testa so voda, moka in sol. Sol je tista, ki izboljša okus in pripomore k lepši strukturi in stabilnosti testa, zato jo v kvašenem testu težko nadomestimo, še nadaljuje sogovornica in doda: »če pa želimo kakovost kruha izboljšati, mu dodamo maščobe – bučno, oljčno ali belo olje za bolj gladko in prožno testo. Sladke vrste testa so seveda bogatejše: vodo nadomestimo z mlekom, dodamo smetano, jajca, olje zamenjamo z maslom. Namesto kisle smetane lahko uporabimo jogurt, takšno pecivo bo rahlo a manj kalorično.« In kaj je najpomembnejše pri pripravi kruha in podobnih dobrot, ob katerih iz kuhinje zadiši še lepše kot iz najboljše pekarne na svetu?

»Nekateri pravijo, da je najlepši občutek, ko kruh spečeš sam in ga postaviš na mizo pred družino in prijatelje. Ko v nestrpnosti ne moreš počakati, da bi se dovolj ohladil, preden ga razrežeš. Spet drugi poudarjajo, da pri pripravi domačega kruha točno veš, katere sestavine si uporabil, kar je ključno za tiste, ki imajo določene zdravstvene težave. Meni so bolj kot vse našteto dragoceni trenutki druženja, saj peka poveže vso družino. Otroci ob peki namreč neizmerno uživajo. Ko so majhni, komaj čakajo, da potisnejo prstek v mehko gmoto vzhajanega testa, ko so večji, jim oči kar zažarijo, ko smejo sami seči po valjarju ali pregnesti svoj kruhek« se ob misli na naraščaj in skupne trenutke, preživete v kuhinji, toplo nasmehne Mirjam Kavčič.

Ko jo vprašamo o najljubših receptih, se ne more odločiti zgolj za enega. »Kvašeno testo se lepo ujame s sadjem, skuto, oreščki, lahko ga pripravimo kot slano ali sladko jed, pečeno ali kuhano. Možnosti je veliko, omejitev je le naša domišljija,« lepote ustvarjanja v kuhinji opiše sogovornica, nato pa pred fotografski objektiv Okusov prinese pester izbor jedi, ki jih brez kvasa Fala pač ne bi mogli pripraviti. Ker prihajajo velikonočni prazniki, je Mirjam Kavčič z uporabo kvasa Fala za sladko testo, namenjenega pripravi sladkih jedi, spekla tudi dve potici: eno klasično, orehovo, in drugo s korenčkom, kokosom in čokolado v glavni vlogi.

0