Naj FALA kruh 2017

30. januar 2017

11 Finalistke DSC_3748

V soboto, 28.1.2017 se je v salonu Gorenje v Ljubljani mesilo, gnetlo, vzhajalo in peklo. Bonopan, podjetje Skupine Lesaffre, je organiziral zaključni del tekmovanja za Naj Fala kruh 2017. Namen tekmovanja je bil mnogo več kot zgolj promocija peke kruha. Fala slonček, simbol Fala kvasa razume svoje poslanstvo v ohranjanju in prenašanju tradicije peke na nove generacije, predvsem pa v odkrivanju veselja ob peki v krogu družine in ponovnemu ozaveščanju in poudarjanju vrednote kruha. Kruh ni zgolj izdelek, ki ga kupiš v trgovini in ga brez slabe vesti zavržeš ter naslednji dan kupiš novega, svežega. Kruh je dobrina, ki v nas budi sladke spomine na otroštvo, kruh simbolizira blagostanje, dom in določa našo identiteto. Odnos do kruha zrcali naš odnos do sveta in tega, kakšnega želimo zapustiti prihodnjim rodovom. Še posebej tisti, ki sam speče kruh, začuti pravo vrednost kruha, začuti ponos; spoštljivost do te dobrine postane zanj samoumevna.
Izmed vseh kandidatov, ki so Fala slončku poslali svoje recepte in fotografije kruha na objavljen natečaj, je komisija izbrala deset polfinalistov, ki so 23.2.2027 dostavili svoj sveže pečeni kruh. Na podlagi v določenih kriterijev ocenjevanja (videz, okus, inovativnost, težavnost izdelave) so izbrali tri finaliste, ki so svoj najboljši kruh pekli v soboto pod budnimi očmi strokovne komisije. Zvezde dneva: Ivanka Rotar z mešanim rženim kruhom, Marija Golobič s pisanim kruhom in Tinca Vomer z rženim kruhom in bučnim oljem so ob burni podpori svojih domačih, prijateljev in ostalih polfinalistov odlično opravile svojo nalogo in dokazale, da jih pri peki niti medijski blišč ne more zmotiti. Ne le to, v družbi Pavla Ravnohriba, ki je povezoval program, so se zelo dobro počutile in lahko smo opazovali njihove nasmejane obraze, na katerih gubice skrbi niso našle mesta.
Mojstrice so poskrbele, da je bilo delo komisije v sestavi Dušana Bergleza, Saše Bokavšek, Roka Cankarja, Mirjam Kavčič, Marka Pulka še posebej zahtevno. Kako tudi ne, saj je bil sveže pečeni kruh v ponos ne le mojstricam, ki so jih spekle, pač pa tudi Fala slončku in vsem prisotnim, ki so opazovali vsak njihov korak. Le natančno določenim kriterijem vprašalnika se gre zahvaliti, da je komisija na koncu enoglasno razglasila kot zmagovalko Marijo Golobič. Marija je dokazala, da ne obvlada le osnov peke, pač pa zelo dobro pozna zakonitosti postopkov peke in se upa loti združevanja treh različnih vrst testa: belega, koruznega in ajdovega. Ta inovativen pristop kombinacije treh vrst testa je zahteven izziv, saj vsako posamično testo različno reagira ob enakih pogojih peke. Zato ni enostavno doseči tako skladno celoto; na videz privlačen in po okusu harmoničen kruh.
Ob svečani razglasitvi zmagovalke in podelitvi nagrad so finalistke prejele tudi častni naziv Ambasador Fala blagovne znamke.
11 Finalistke DSC_3748
01 Tri-štiri-zdaj gre zares DSC_3647
02Brez Fala kvasa ne gre DSC_3662
03komisija na delu DSC_3665
04 Tonca Vomer, rženi kruh z bučnim oljemDSC_3694
05 Mešani rženi kruh Ivanke Rovtar, vzhajanjeDSC_3704
06 Pisani kruh Marije Golobič, vzhajanje DSC_3706
07 Marija - ob kruhu še pogače za prigrizek občinstva DSC_3674
08 Ivanka Rovtar, mešani rženi kruh DSC_3753
09 Tinca Vomer, rženi z bučnim oljemDSC_3757
10 Marija Golobič, pisani kruh DSC_3751
12 komisija DSC_3792
13 komisija pri delu DSC_3782
14 Finalistke ob podelitvi nagrad s Pavlom DSC_3820
15 ambasadorke FALA blagovne znamke DSC_3788
0