Otroci kuhajo in pečejo

16. april 2015

Razmišljate, kako preživeti z vašim malčkom čim kvalitetnejši čas, mu nameniti urico ali dve za igro, ki je ustvarjalna in poučna, hkrati pa se je naši malčki s pridom ne naveličajo? Otroci obožujejo ustvarjanje s sestavinami, kuhanje in gnetenje, zato spreglejte moko, ki bo pobelila vsa kuhinjska tla, maslo, razmazano po delovni površini ali čokolado, s katero bodo majhne rokice umazale hladilnik in se z vašim malčkom posvetite peki ali kuhanju. Otroci ju naravnost obožujejo! Predstavitvena urica v kuhinji naj bo zelo lahkotna, vendar poučite otroke o vseh nujnih potrebščinah in možnih nevarnostih, ki se skrivajo med kuharskim ustvarjanjem. To naj vedno poteka pod vašim nadzorom in le tako bo otrok ponotranjil odgovornost, pazljivost in skrb, ki so v kuhinji bistvenega pomena. Za začetek lahko otroku dovolite, da v testo ali lonec odmerijo nekaj moke ali mleka, morda v rulado namažejo marmelado ali pa se naučijo ubiti jajce.

Otroci še posebej radi gnetejo in valjajo testo, zato bo zabava ob pripravi rogljičkov ali piškotov zagotovljena! Dovolite svojemu malčku, da sam predlaga obliko piškotov ali okus torte, ki jo pripravljajta, in ga med ustvarjalnim procesom spodbujajte ter pohvalite. Vključite svoje malčke v kuhanje že zjutraj med pripravo zajtrkov; pripravita umešana jajca ali ocvrte kruhove rezine, tako priljubljen zajtrk vseh otrok! Prav tako pomembna kot kuhanje je pri zajtrku, kosilu ali večerji tudi priprava mize, pravilna postavitev pribora in ne nazadnje pravilno hranjenje s priborom.

Starejši otrok lahko recept sam prebere ali ga celo izbere, izmeri količine, drži mešalnik ali prižge pečico. Aktivna vloga malčka kot kuharja ali peka mu bo vlila samozavest in krepila njegovo ustvarjalno naravo, poleg tega pa mu boste z veščinami kuhanja ali peke ustvarili lepo popotnico za celo življenje. Ne nazadnje pa boste ugotovili, da so otroci, ki aktivno sodelujejo v kuhinji pri pripravi hrane, bolj ješči in hrano bolj cenijo. Zakaj ne bi torej sobotnega dopoldneva preživeli v kuhinji s svojim malčkom in uživali ob pogledu na našega ustvarjalnega malega peka ali kuharja, ki celotni družini pripoveduje, s čim jim bo danes postregel za zajtrk in kakšne piškote bodo jedli za sladico po kosilu? Otrokov nasmeh in vaš ponos sta zagotovljena!

0