Puhast kot oblaček

15. maj 2016

Pri tako vsakdanji stvari kot je "naš vsakdanji kruhek" se prav hitro zgodi, da bi peka pstala precej mukotrpno opravilo, ako ne bi med sestavine vpletli tudi nekaj lastne domišljije in radovednosti. Zato je zame prav posebno doživetje raziskovati različne kulture in recepte, ki iz njih izhajajo.

Azija ni ravno znana po kvašenih dobrotah, a začuda je ravno japonska tehnika priprave kruha kaj hitro postala ena mojih najljubših. Nežna, puhasta sredica in maslena aroma sta lastonsti, zaradi katerih se ta kruhek tako pogosto znajde na moji mizi ob posebnih priložnostih.

TANG ZHONG, kot se tehnika imenuje, prihaja iz daljne Japonske. Vseeno ne se vam mogoče ne bo zdela izrazito eksotična, vsaj tistim ne, ki smo se že srečali s paljenim testom. Ko je Yvonne Chen's v devedesetih letih izdala knjigo "The 65º C Bread Doctor" je japonski mlečni kruh doživel pravo renesanso v Aziji. Kmalu se je razširil tudi na zahodno hemisfero našega planeta. Kaj je tako posebnega pri tej tehniki? Razlog zakaj sem omenil paljeno testo in princes krofe je ker se tudi Tang Zhong pripravi s pomočjo mokrega prežganja. Moko in vodo dobro premešamo, da ni grudic. Zmes nato položimo v kozico in nad rahlim ognjem mešamo toliko časa da se dodobra zgosti. Ker gluten absorbira tekočino, medtem ko je toplotno obdelan, kruh odlično zadržuje vlago in ostane mehak in svež še dolgo časa.

Da si prepogosto ne zlomim jezika, mu pri nas rečemo kar "domači toast", saj je izredno primeren za pripravo sendvičev. Točen prikaz tehnike ter recept najdete v rubriki KAKO PEČI ali na spodnji povezavi: www.kruhinpotica.com/kako-peci/japonski-mlecni-kruh_tang-zhong/

0