Kako speči potico

Objavljeno 22.11.2015. od Fala Sloncek

Potica je ena izmed najbolj prepoznavnih, tradicionalno – slovenskih sladic. In čeprav ima vsak svojo različico te specialitete, za pravo potico obstajajo nekatera pravila.

 

Preizkusi kakšnega izmed Slončkovih receptov za potico: www.kruhinpotica.com/?s=pot...

 

ZAMESIMO STROJNO

Zamesimo boljše kvašeno testo. Če mešamo na stroj, mešamo najprej počasi, na koncu na najvišji hitrosti. Mešamo tako dolgo, da se sestavine res dobro povežejo med seboj in postane testo gladko – če vzamemo košček testa in ga poskušamo razvleči na vse strani, je voljno in se ne trga.

ZAMESIMO ROČNO

Če pripravljamo testo na roke, sestavine najprej zamešamo s kuhalnico, na koncu gnetemo na roke. Pri gnetenju moramo biti dovolj vztrajni, da postane testo gladko in se ne trga, če ga želimo košček razvleči.

PUSTIMO VZHAJATI

Testo vzhajamo na toplem, pred tem ga pokrijemo. Če imamo posodo za vzhajanje, to pokrijemo s pokrovom. Sicer primerno posodo za vzhajanje pokrijemo s kuhinjsko folijo. Ta bo preprečila, da bi se testo med vzhajanjem izsušilo. Med vzhajanjem pripravimo nadev: orehe zmeljemo in jih poparimo z vrelim mlekom. Orehe pustimo, da se ohladijo.

VZHAJANO TESTO

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt.

GNETENJE

Testo na rahlo pregnetemo, iztisnemo mehurčke.

PREGNETENO TESTO

Pregneteno testo oblikujemo v pravokotno obliko. Tako ga bomo kasneje lažje razvaljali v pravilno obliko za potico.

POČIVANJE

Testo pustimo počivati, da ga kasneje lažje enakomerno razvaljamo. Ta čas lahko izkoristimo, da dokončamo nadev. Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg. Dodamo ga ohlajenim orehom, ki smo jih prej poparili z mlekom. Če želimo res izrazit okus po orehih, uporabimo res kakovostne orehe, ostalih sestavin ne rabimo dodajati. Če želimo, pa lahko dodamo nadevu različne sestavine: limonin sok in lupinico (lahko tudi pomarančnega), rum, cimet, mleto kavo, piškotne drobtine, vanilin sladkor itd.

TESTO RAZVALJAMO

Spočito testo razvaljamo na želeno velikost in debelino.

NAMAŽEMO NADEV

Enakomerno ga premažemo z nadevom, po želji še posujemo z rozinami. Nekateri po nadevu radi posujejo še nekaj mletih orehov.

ZAVIJEMO

Nato zvijemo nadevano testo tesno v zavitek. Na začetku zvijanja ob vsakem obratu testo malo povlečemo, da bo potica bolj enakomerno vzhajala, saj so notranji zavoji manjši od zunanjih.

NAMAŽEMO MODEL

Model intenzivno premažemo z maslom, če uporabimo podolgovati model, lahko uporabimo peki papir.

IZMERIMO MODEL

Izmerimo ustrezno dolžino kosa za model: lahko vzamemo kuhinjsko krpo in z njo ponazorimo lego potice.

IZMERIMO ZAVITEK

Odmerimo to isto dolžino na zavitku.

ODREŽEMO ZAVITEK

Odrežemo zunanji rob, da bo potica lepša tudi ob prerezu dela, kjer se oba kosa stikata skupaj.

POLOŽIMO V MODEL

Potico previdno položimo v model in oba konca zavitka tesno stisnemo skupaj.

PREVIDNO NAMESTIMO

Z rokami po potrebi še dokončno pravilno namestimo potico v model.

VZHAJANJE PRED PEČENJEM

Potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in jo damo ponovno vzhajati na toplo. Kuhinjsko krpo lahko še prekrijemo s folijo, da se tudi med tem vzhajanjem ne bo izsušila. Ali je potica dovolj vzhajana preverimo tako, da s prstom pritisnemo v testo. Če sled prsta ostane, je primeren čas za peko. Če se testo vrne v prvotno lego, potica še ni dovolj vzhajana. V primeru premalo vzhajane potice, skorja med peko rada poči.

PRED PEČENJEM

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem (mešanica rumenjaka in nekaj žlic vode ali mleka) in na več mestih prebodemo z iglo.

PEČENJE

Prestavimo jo v vročo pečico in pečemo pri 170 °C – 180 °C, čas peke je odvisen od velikosti potice (modela) in materiala modela (v glinenem se peče nekaj časa dlje). Če se zdi, da se bo potica po vrhu preveč zapekla, jo pokrijemo s folijo. V kolikor jo pečemo v okroglem modelu, moramo v foliji narediti luknjo na delu, kjer je luknja modela. Sicer vroči zrak ne bo krožil skozi odprtino in se na notranji strani potica ne bo lepo spekla.

PUSTIMO OHLADITI

Pečeno potico damo hladiti. Čez približno pol ure jo stresemo iz modela in ohladimo do konca.

 

0
0

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim