Kako pripravimo kislo testo

Objavljeno 28.10.2016. od Fala Sloncek

Številni viri navajajo nekoliko različne načine priprave kislega testa; od tega, kakšne tipe moke uporabijo, morebitnih dodatkov (med, sok, jogurt, kefir), do temperature, načina in časa mešanja. Za nas, ki imamo poleg veselega raziskovanja mehurčkastih sladkosti še mnogo drugih obveznosti, sem zapleteni proces malo poenostavil.

Pri pripravi kislega testa uporabljamo le neklorirano vodo in lesen ali plastičen pribor.

Količine sestavin lahko prilagodite lastnim potrebam, ohraniti pa morate predlagano razmerje.
Potreben čas za pripravo kislega testa je pet dni. Čas počivanja: 24 do 48 ur + 24 ur + 24 ur + 24 ur.

 

Na povezavi najdeš Slončkove recepte s kislim testom. Za kruh s kislim testom lahko uporabimo SUHO KISLO TESTO FALA ali pa le to v receptu zamenjamo s svežim kislim testom

www.kruhinpotica.com/recept...

1. Zasnova

5 dag ržene moke, 6,5 dag tople vode (35 °C)1, mala žlička meda, Dobro premešamo vse sestavine z leseno žlico, da dobimo gladko zmes – mešamo pet minut. Zmes shranimo v kozarcu, ki ga pokrijemo z gazo, zavežemo. Kozarec postavimo na toplo mesto za 24 - 48 ur.

2. faza: Dohranjevanje

10 dag zasnove kislega testa prejšnjega dne, 10 dag pšenične moke, 10 dag vode, Moko in toplo vodo dobro premešamo z leseno/plastično žlico, da dobimo gladko zmes. Dobljeno mešanico vode in moke vmešamo v 10 dag zasnove kislega testa od prejšnjega dne. Vse skupaj damo nazaj v kozarec, pokrijemo z gazo, zavežemo in postavimo na toplo za 24 ur.

3. faza: Dohranjevanje

10 dag zasnove kislega testa prejšnjega dne, 10 dag pšenične moke, 10 dag tople vode (35 °C), Moko in toplo vodo dobro premešamo z leseno/plastično žlico, da dobimo gladko zmes. Dobljeno mešanico vode in moke vmešamo v 10 dag zasnove kislega testa od prejšnjega dne.Preostalo zasnovo zavržemo. Vse skupaj damo nazaj v kozarec, pokrijemo z gazo, zavežemo in postavimo na toplo za 24 ur.

4. faza: Dohranjevanje

10 dag zasnove kislega testa prejšnjega dne, 10 dag bele moke, 10 dag vode, Moko in toplo vodo dobro premešamo z leseno/plastično žlico, da dobimo gladko zmes. Dobljeno mešanico vode in moke vmešamo v 10 dag zasnove kislega testa od prejšnjega dne. Preostalo zasnovo zavržemo. Vse skupaj damo nazaj v kozarec, pokrijemo z gazo, zavežemo in postavimo na toplo za 24 ur.

5. faza: Uporaba

Kislo testo je pripravljeno. Če je res ustrezno, lahko preverimo tako, da damo žličko kislega testa v vodo. Če plava, je zrelo in ga lahko uporabimo; sicer podaljšamo še za eno fazo (ali več).

Shranjevanje

Testo, ki ga ne uporabimo takoj, shranimo v hladilniku; lahko do 14 dni. Preden ga ponovno uporabimo, dvakrat ponovimo postopek dohranjevanja (3. in 4. fazo), ostanek znova shranimo v hladilniku.

Namig I.

V kolikor je prostor, kjer zorite kislo testo premalo topel (zaželena temperatura je okrog 30 °C), bo postopek priprave trajal nekoliko dlje. Vendar vas to ne sme prestrašiti. Pomembno je, da ima kislo testo prijetno kiselkast vonj in nima vonja po pokvarjenem.

Namig II.

Količino kislega testa v primerjavi z moko lahko določimo poljubno.Predlog: ½ kocke kvasa Fala, 40 dag moke 20 dag kislega testa, 20 dag vode, 2 mali žlički soli.

 

3
5

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim