Masleni venec

Opis

Testo:
1 kocka kvasa Fala za sladko testo
3,5 dl mleka
80 dag moke
4 jajca
9 dag sladkorja
1 dl olja
2 mali žlički soli
10 dag masla
Lanena semena
Jajce za premaz

Kvas Fala za sladko testo raztopimo v mlačnem, sladkanem mleku in ga prilijemo k ostalim sestavinam, olje pa dodajamo po kapljicah med mešanjem. Zamešamo kvašeno testo, najprej mešamo počasi, kasneje na najvišji hitrosti. Ko postane testo lepo gladko, ga damo na toplo vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na pet kosov in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo – vsak kos v obliko kroga. Prvi krog položimo na pekač, ga premažemo s stopljenim maslom, prekrijemo z drugo plastjo testa in tako ponavljamo do konca – na vrhu testa ne premažemo z maslom. Nato vse plasti na sredini prerežemo, kot bi želeli krog razrezati na 8 »trikotnikov«, ki se na zunanji strani držijo skupaj. Zatem začnemo oblikovati venec: plasti vsakega trikotnika primemo na sredini kroga in jih obrnemo naokrog proti robu venca. Pri polaganju posamičnih listov trikotnika na zunanji del venca pazimo, da vsakega malenkost zamaknemo in tako ustvarimo poseben vzorec. Na koncu premažemo venec s stepenim jajcem, posujemo z lanenimi semeni in ga damo ponovno vzhajati. Vzhajani venec postavimo v vročo pečico in pečemo približno 45 minut pri 180°C.

0
0

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim