2
p1
p2
p3
p4
p5
p6
p7
p8
p9
p10
p11
p12
p13
p14
1

Večslojna rožica (z jagodami)

Postopek

 

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in razrežemo na 6 kosov. Vse kose razvaljamo v obliko kroga, obrezane koščke pa pregnetemo in pustimo počivati za končno oblikovanje.

Prvi krog položimo na pekač, ga premažemo z nadevom, ga prekrijemo z drugim krogom testa, tega premažemo z nadevom in prekrijemo s tretjo plastjo testa. Vse plasti testa razrežemo na osem »trikotnikov«, tako da rez zaključimo dober cm pred zunanjim robom kroga in se trikotniki na zunanji strani držijo skupaj. Nato primemo konico vsakega trikotnika na sredini in jo prepognemo proti zunanjemu robu kroga.

Nato oblikujemo srednji del pogače. Na pult položimo prvo plast testa, jo premažemo z nadevom, prekrijemo z drugo plastjo testa, jo premažemo z nadevom in na vrh položimo zadnjo plast testa. Nastali krog razrežemo na osem trikotnikov – zarežemo čez rob, tako da dobimo posamične trikotnike. V sredino vsakega trikotnika zarežemo v smeri od konice proti zunanjemu robu in nato konico povlečemo skozi nastalo zarezo, da nastane lepo oblikovan list, ki se ob rezu razpira. Zunanja dva vogala privihamo navznoter in tako oblikovane liste položimo v notranji del pogače na mesta, kjer so bili posamični rezi od trikotnikov, s katerimi smo oblikovali zunanji del pogače.

Testo iz obrezanih koščkov razvaljamo, oblikujemo majhen krog in ga položimo v prazen prostor na sredini in osem manjših lističev, ki jih zložimo med cvetne liste notranjega kroga. Na krog iz testa na sredini rožice položimo še dve žlici nadeva.

Oblikovan cvet pustimo na toplem vzhajati, nato ga premažemo s stepenim jajcem in postavimo v vročo pečico – pečemo jo približno 50 minut pri 175 °C.

Celoten recept si lahko najdete tukaj.

0