Našim šolarjem na pot II.

Objavljeno 12.09.2016. od Fala Sloncek
Oznake: Fala Sloncek,

Da je zajtrk najbolj pomemen obrok v dnevu ste gotovo že slišali. A vsake toliko nas mora kdo spomniti, zato evo…

Ker tudi sam včasih ne upoštevam tega zlatega pravila, sem si vzel par minut in malo pobrskal, če je res kaj resnice na tem kralju obrokov ali so to le stare čenče. Res ni bilo ptrebnih več kot par minut in prepričal sem se, da ne čivka vsak vrabec le neumnosti.

Zajtrk prebudi naš metabolizem: Zjutraj so naše zaloge energije precej nizke, saj je minlo že kar nekaj časa od kar smo imeli zadnji obrok. Če izpustimo še zajtrk naše telo misli, da je nastopila lakota in preklopi v izredno stanje, da bi izgubilo čim manj hranjljivih snovi. Vsak vnos energije pa namesto, da bi jo porabil , shrani v zaloge. Mnoge študije so pokazale, da lahko daljše obdobje takšnega prehranjevanja vodijo v debelost, predvsem pri otrocih.

Pravilna kombinacija zaužite hrane, ki naj vsebuje ogljikove hidrate, sveže sadje in / ali zelenjavo, vir beljakovin, ter kalcij pomaga pri nihanju razpoloženja.

Zadostna zaloga energije nam omogoči boljše delovanje možganov. Raziskave prehranskih navad so pokazale, da se ljudje, ki redno uživajo zajtrk lažje skoncentrirajo na dane naloge in jih tudi bolje opravijo. Možganom bomo tako pomagali da bodo ostali dlje časa konsistentno aktivni.

Zdrav zajtrk preprečuje nezdravo izbiro hrane, ko smo že zelo lačni. Ste se že kdaj odpravili lačni v tgovino? Se tudi vam zgodi in ugotovite, da imate polno vrečko nezdrave, visoko kalorične hrane. Kot že povedano je telo ob daljši odsotnosti hrane v izrednem stanju in takrat našim možganom sporoča, da moramo čim prej najti kar se da kalorično hrano. Tako sami podzavestno vplivamo na izbiro hrane. Košček čokolade ob bolj napornih preizkušnjah res poskrbi za tisto injekcijo energije, ki nam lahko pride prav. A njeni učinki so le kratkotrajni. Poskrbimo, da pri rednih obrokih uživamo hrano, ki se počasi absorbira in tako poskrbi za dolgotrajneši vir moči in volje. Morda pa tisti avtomati s prigrizki le ne bodo tako zapeljivi.

Tole govoričenje je sicer namenjeno našim “šoloobveznežem”, ampak nobenega razloga ni, da povedano ne velja za vse.

Najprej dober tek, potem pa čim bolj uspešen da vam želi Vaš Slonček FALA.

Pet receptov za odličen zajtrk:

www.kruhinpotica.com/recepti/ajdove-zvezdice-z-orehi

www.kruhinpotica.com/recepti/zemljice-z-ovsenimi-kosmici-in-semeni

www.kruhinpotica.com/recepti/svedrcki-s-kuhanim-prsutom

www.kruhinpotica.com/recepti/ladjice-z-marmelado-in-orehi

www.kruhinpotica.com/recepti/kruhki-kuzki

 

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim