Pa jo imamo! MOJSTER POTICE_FALA KRALJICE 2019

Za nami je zame najbolj pomemben vikend v letu. Izbrali smo Mojstrico potice_Fala Kraljice 2019. Po intenzivnih pripravah, ko smo skupaj mesili testo in pripravljali najboljši nadev za potičke, je bilo konec aprila razglašenih 10 finalistov natečaja. A naši domovi so dišali po potičkah tudi po Veliki noči, saj so vsi finalisti prinesli svojo sveže pečeno potičko v oceno strokovni komisiji.

 

 

 

Sobota, 11. aprila, je bila popolnoma v znamenju potic, saj je v restavraciji Zajčja Dobrava v Ljubljani potekal tradicionalni, že peti dogodek Mojster potice – Fala kraljice, ki ga organiziram skupaj s podjetjem Lesaffre Slovenija. Topel pa ni bil samo zeleni objem narave v katerega so nas povabili, ampak so nas prav lepo in domiselno sprejeli s čisto pravo hišno potico: Zajčkova potička, je nastala posebej za naš dogodek. Njihov kuhar je zgrabil bika za roge in zajca za ušesa in se prvič spoprijel s peko te skrivnostne kraljice med sladicami. Ja ja, potica je vse kaj drugega kot enostavna.

 

Zajckova potica_Mojster potice_Fala Kraljice 2019

 

Veliko poguma so zbrli prav vsi finalisti letošnjega natečaja. Ker potica velja za tradicionalno slovensko sladico in je kot taka nosilka zaščitenega geografskega porekla, smo si Slovenci zadali kar težko nalogo, z mnogožico pravil in določil, če želimo ohraniti to Slovensko posebnost. V kakšnem modelu mora biti pečena, kolikokrat zavita, kako namazana, na vse to in še več so morali biti pozorni pri svojem delu finalisti, ki so si drznili prinesti delo svojih rok na ocenjevanje strokovne komisije. Zato »Hip, hip HURAAA!« za pogum vsem mojim sedaj že dobrim prjateljem. No kljub začetni tremi in zadržanem dihu ob prvem prerezu vsake potičke, se je vzdušje prav lepo razvilo v prijetno druženje, z na novo stkanimi ali pa dodatno utrjenimi prijateljstvi.

 

 

Strokovno komisija, ki so jo sestavljali priznana senzorična ocenjevalka, izr. prof. mag. Marlena Skvarča, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice, Janja Štrumbelj, in direktorica podjetja Lesaffre Slovenija ter strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva, mag. Mirjam Kavčič, je imela letos izredno težko nalogo. Potice so bile čudovite na pogled, izjemno okusne z domiselno sestavljenimi sestavinami. Ravno zato, ker vse članice strokovne komisije delujejo v smeri ohranjanja potice, kot sestavni del našega vsakdana, se nam je zdelo pomembno, da nekaj kar je tradicionalno, ne postane nekaj kar je staro in ostane na zaprašenih policah pozabljene preteklosti. Potica mora dihati, se prilagajati našim željam in potrebam, živeti skupaj z družbo, v kateri obstaja.  Zato smo se odločili, da letos izberemo tudi najbolj inovativen recept, ki pa se še vedno drži glavnih smernic tega kar pecivo določa za potico. Svojo najljubšo so imeli možnost izbrati tudi vsi, ki so namenoma ali pa čisto slučajno zavili v Gostilno Zajčja Dobrava in so imeli možnost degustirati vseh deset potičk, ter oddati svoj glas.

 

 

Komisija in finalistke so tako skupno najvišje število točk dodelili IVANKI ROVTAR in njeni odlični, slani DROBNJAKOVI POTICI.  Prof. mag. Marlena Skvarča pa nas je v nagovoru spodbudila, da nikar ne pozabimo tudi na slano različico potičke, ki pravi, da jo pogosto pogreša na ocenjevanjih. No, mi smo jo poleg drobnjakove potičke razveselili tudi z  Zdenkovo Ocvirkovco s prekajeno slanino.

 

KARMEN ŠLIBAR VUZEM pa si je s svojo ROŽIČEVO POTICO S SUHIMI FIGAMI IN DATELJNI prislužila kar dva nova naziva – za najbolj inovativno potico in najboljšo potico po izboru publike.

 

 

Dan smo zaključili z idiličnim dvigom v višave Ljubljanskega gradu. Izvedeli smo veliko novega o ohranjanju malo drugačne, grajske, srednjeveške tradicije. Sam pa lahko po petih letih natečaja Mojster Potice_Fala Kraljice rečem: »Skupaj nam ni nikdar dolgčas!«

 

 

Povezano

Komentarji

Peka kruha je preprosta!
Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim