Sardine_Super hrana za naše možgane

Objavljeno 19.09.2016. od Fala Sloncek
Oznake: Fala Sloncek,

V današnjem, globalno povezanem svetu se vse večkrat sliši besedna zveza super živilo. Pozabljamo pa, da hrana, ki odlično vpliva na naše zdravje, ter pomaga našemu telesu soočiti se z vsakodnevnimi izzivi ne prihaja samo iz eksotičnih krajev. Dejstvo, da so se naši geni prilagodili na hrano, ki nam je bila dostopna že stoletja, celo tisočletja gotovo ni zanemarljivo. A če pomislimo, da je lokalno pridobljena hrana veliko bolj prijazna tako do naše denarnice, kot tudi do okolja, hitro lahko vidimo, da sosedova trava mogoče res zgleda bolj zelena, a najpogosteje vseeno uživmo na lastni zelenici in se tja tudi najpogosteje vračamo.

Eden od virov zdravja, ki prihaja iz naših krajev je tudi skromna sardina:

– med najbolj vidnimi in koristnimi elementi, ki jih vsebujejo sardine so omega-3 maščobne kisline. Uživanje omega-3 maščobnih kislin pripomore boljšem pomnenju, pomaga možganom da opravljajo zapletene funkcije, olajšajo sposobnost razmišljanja in so povezane tudi z našim splošnim razpoloženjem.

– Poleg zelo opevanih omega-3 maščobnih kislin sardine vsebujejo tudi kovine in minerale, ki jih mogoče malo manj poznamo, a so za naš obstoj ključnega pomena. Med njimi tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, kalcij, cink, baker, mangan, ter vrsto vitaminov iz skubine B (B12) in selen.

– Lahko smo še tako osveščeni in si prizadevamo, da se čim bolj zdravo prehranjujemo, dejstvo je, da smo del okolja v katerem bivamo. In povsem se ne moremo izogniti tistim bolj negativnim vplivom človeka na naravo. A tudi tu so sardine v prednosti. Ker so nizko v prehranjevalni verigi, je tudi vsebnost škodljivih, težkih kovin v mesu manj koncentrirana kot pri večjih ribah. Ker večje ribe jedo tiste manjše, se škodljive kovine v njih kopičijo. Korisni vplivi tako lahko postanejo zanemarljivi, škodljivi pa precej nevarni.

Zato cenite domače in posežite po sardinah, ki so seveda najboljše sveže pripravljene, ampak izredno koristne, ter dostopne tudi v konzervi.

Sendvič z namazom iz sardin

  • Dve rezini kruha Tang Zhong
  • konzerva sardin v lasnem soku ali olčnem olju
  • par žlic paradižnikove mezge ali en srednje velik paradižnik
  • kumara
  • limonin sok
  • sol in poper
  • po želji lahko tudi polovico drobno nasekljane čebule

Če imamo svež paradižnik, ga drobno nasekljamo, drugače dodamo paradižnikovo mezgo pretlačenim sardinam. Pokapljamo s sokom polovice limone, posolimo in popoprami, ter po lastni presoji dodamo še drobno nasekljano čebulo.

Zmes namažemo narezino kruha, gor naložimo, na kolobarje narezano kumaro in čez poveznemo še drugo rezimo.

Pa dober tek.

Foto: www.drfeelgood.si/blog/2014/08/26/najljubsa-hrana-nasih-mozganov-sardine/

 

Povezano

Komentarji

Peka kruha je preprosta!
Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim