Valentinovo, od kod izvira

Sv. Valentin

Valentinovo je praznik, ko bolj pozorno prisluhnemo svojemu srcu in tisti posebni osebi v svojem življenju pokažemo, da nam veliko pomeni, da ima posebno mesto v našem življenju.

A kakor hitro se je praznik pri nas uveljavil, že je postalo moderno označiti ga za »komercialno prevaro, ki so jo trgovci uvozili iz Amerike.« Drži, da je ravno v Združenih državah Valetinovo drugi najbolj popularen praznik in se je preko popularne kulture razlil po vsem svetu, a se mi je zdelo zanimivo vprašanje, kam segajo korenine tako popularnega praznika.

 

 

 

 

 

Danes praznik povezujemo s krščanskim svetnikom sv. Valentinom, ki naj bi živel v 3 st. A mnogi zgodovinarji so prestavili izvor praznovanja ljubezni še dlje v preteklost. V času rimskega imperija so  sredi februarja praznovali festival pomladi. Čas, ko se narava začne prebujati so zaznamovali z rituali plodnosti, darovanji bogovom, katerih domena so ljubezen, plodnost, življenje.

Konec 5. stoletja je papež Gelazij poganski praznik plodnosti in naravnega prebujenja nadomestil s praznikom zaljubljencev in ljubezni. S praznikom sv. Valentina.

 

Na sledi sv. Vanetina

Čeprav v krščanstvu poznamo več mučenikov s tem imenom, je splošno sprejeto, da gre v tem kontekstu verjetno za združeno zgodbo dveh Valentinov. Prvi naj bi bil duhovnik, ki je bil mučen leta 270. V času, ko je bil zaprt v ječi, se je spoprijateljil s hčerjo svojega ječarja. Pismo, ki ji ga je poslal, naj bi podpisal Tvoj Valentin. In tako še dandanes mnogi podpisujejo svoja ljubezenska sporočila s »Tvoj Valentin«.

 

Najverjetneje pa je bil praznik poimenovan po škofu Valentino iz Ternija v Umbriji. Cesar Klavdij II. Je dal ukaz, da se v času vojne mladi moški ne smejo poročiti in se tako izogniti vojaškemu vpoklicu. Škof Valentin, ja bi kljub ukazu pare poročil na skrivaj. Tako je sv. Valentino postal zaveznik zaljubljencev.

 

Na svoje veliko presenečenje sem ugotovil, da ima Valentinovo svoje korenine zasajene veliko bližje našim logom, kot sem si predstavljal.

Za konec še nekaj zabavnih zanimivosti, ki so zaznamovale praznovanje Valentinovega.

V srednjem veku so samska dekleta posvetila veliko pozornosti hrani, ki so jo užile ta dan. Nenavadne kombinacije okusov naj bi tisto noč zbudila preroške sanje, kjer naj bi spoznale svojega ljubljenega. Podarjeni košček hrane, ki ga poje fant, pa naj bi njegova sanje na Vanetinovo povezal z dekletom, ki je jed podarila

Valentinov beli kruh s chia semeni 1

Tudi jaz rad presenetim s pecivom, kamor je vmesene veliko ljubezni: www.kruhinpotica.com/?s=val...

 

Ste vedeli, da v 19. stoletju ljubezen ni bila samo domena pesnikov in pisateljev. Tudi zdravniki so se precej resno ukvarjali s »kroničnim« stanjem, ki mu pravimo srčno hrepenenje.  V pomoč so »pacientu« predpisali, po mojem mnenju, najboljše zdravilo v zgodovini. Čokolada pozdravi vse srčne težave. Tako! Če so zdravniki tako rekli… Mislim, da moram po nov recept.  Zato torej čokolade za Valentinovo.

Kaj pa če sredi februarja niste zaljubljeni?

Danes je vse bolj popularno, da svojo hvaležnost izkažemo tudi našim ljubljenih hišnim ljubljenčkom. Tako ni čisto nič nenavadnega, da so postala zelo zanimiva tudi drobna darilca za naše kužke, muce, hrčke, papige,…

Najboljši prijatelj

Še bolje pa so se znašli na Finskem. Tam namreč 14. februarja praznujejo dan prijateljstva.

Zato ni važno ali smo zaljubljeni, čutimo hvaležnost ali cenimo prijateljstvo, ki smo ga deležni. Podarimo dan v letu pozitivnim čustvom. Vzamimo si čas, da se jih zavemo, pomagajmo jim zrasti v močan cvet, ki bo čarobno zacvetel in opojno zadišal, pa čeprav samo en dan v letu.

 

 

 

 

 

Povezano

Komentarji

Želim prejemati pismo Fala Slončka

Spletno mesto https://kruhinpotica.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spletne storitve, analize uporabe in registracije . Več o piškotkih Ne dovolim Dovolim