Polbele bagete_Fala Kislo Testo 3
Polbele bagete_Fala Kislo Testo 2
Polbele bagete_Fala Kislo Testo 1

Polbele bagete

Sestavine

 
 • Prvi korak:
 • 1 vrečka kislega testa Fala
 • 350 g bele moke (Mlinotest zlata ali manitoba)
 • 350 g krušne moke T 850
 • 580 g vode
 • Drugi korak:
 • 1/4 kocke kvasa Fala ali pol vrečke suhega kvasa Fala
 • 2 mali žlički melase/meda/sladkorja
 • 2 mali žlički soli
 • 50 g vode

Čas priprave

50 min


Čas peke

15 min

Postopek

 
 1. Povzetek priprave: • Prvi korak: avtoliza (počivanje testa, ki smo ga zamešali iz sestavin prvega koraka): 9 ur • Drugi korak: dodajanje ostalih sestavin k osnovnemu zamesu. • Prvo vzhajanje: 4 x ponovljen postopek raztegovanja in prelaganja testa vsake pol ure, nato vzhajanje še pol ure, skupaj 2 uri in pol. • Oblikovanje: oblikujemo podolgovate štručke/bagete • Vzhajanje na deski 2 uri v hladilniku • Peka na pekaču (s soparo ali lončkom vode, ki oddaja soparo): pri 250 °C, 15 minut

 2. Podroben opis običajnega postopka: Vodo, moko in kislo testo Fala dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj dve uri (lahko zamesimo zvečer in nadaljujemo drugo jutro, ali pa zjutraj pred odhodom v službo in zaključimo popoldne).

 3. Nato dodamo v posodo s testom kvas Fala in melaso (med, sladkor) in dobro premešamo. Testo mešamo najprej počasi, nato na najvišji hitrosti, med mešanjem dodamo sol.

 4. Tik preden zaključimo z mešanjem na roke vmešamo še vodo – le toliko, da se porazgubi med testom; najbolje na način povleci in preloži kot je opisano v postopku v nadaljevanju.

 5. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

 6. Postopek povlekov in prelaganj ponovimo še trikrat z vmesnimi polurnimi počitki. Ko smo testo prvič razvlekli in na ta način vmešali dodano vodo, pustimo testo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure, po zadnjem raztegovanju ga še zadnjič pustimo vzhajati na sobni temperaturi oz. na hladnem, če bo čas počitka več ur. Testo pustimo počivati pol ure, nato ga razvlečemo in preložimo tri do štirikrat na pol ure. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

 7. Spet pustimo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure še trikrat. Nato ga pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

 8. Vzhajano testo stresemo na gladko površino in s pomočjo lopatke razdelimo na štiri dele. Primerno velik kos testa najprej prepognemo – s pomočjo pekovske lopatke zavihamo polovico testa preko druge polovice testa. Nato z lopatko potisnemo testo od desne proti levi strani pulta. Napetosti med testom in podlago bodo vplivale na to, da bo brezoblična gmota dobilo obliko štruce, površina pa bo postajala napeta. Ponovimo še od gornje proti spodnji strani pulta in še dodatno ustvarjamo napetost gornje plasti testa. Po potrebi še ponovimo, da dobimo kratko štručko. Nato nakazano štruco pustimo počivati nekaj minut.

 9. Vsak kos spočitega testa dokončno oblikujemo v štručko. Testo najprej nekoliko razvlečemo na vse strani. Nato testo zavihamo po dolžini najprej z ene strani proti sebi in gornjo plast testa potisnemo z robom dlani ob spodnjo. Nato pa zavihamo testo še od spodnje strani proti gornji, potisnemo gornji rob testa ob spodnjo plast ter na koncu še malo povaljamo, da dobimo okroglo bageto.

 10. Bagete zložimo na pomokano krpo, pokrijemo z drugo krpo in damo vzhajati (najbolje v hladilnik). Preden bagete do konca vzhajajo, ogrejemo pečico na 250 °C.

 11. Vzhajane bagete s pomočjo tanke ravne deske obrnemo na peki papir, posujemo z moko, zarežemo in prestavimo na pekač, tega pa v vročo pečico. Bagete bodo bolj hrustljave, če jih bomo pekli v parni pečici ali namesto te uporabimo lonček vode, ki bo med peko ustvarjal soparo.

 12. Pečemo jih petnajst minut na 250 °C, da se lepo obarvajo.

0