copatke

Sestavine

 
 • Sestavine:1 kocka kvasa Fala
 • 5 dl tople vode
 • 72 dag moke
 • 0,7 dl oljčnega olja
 • 2,5 male žličke soli
 • 1 mala žlička sladkorja
 • oljčno olje za mazanje

Čas priprave

30 min


Čas peke

25 min

Postopek

 
 1. Moko presejemo, ob robu potresemo sol. Kvas Fala raztopimo v mlačni, sladkani vodi in ga dodamo moki in zamesimo rahlo, ne pregosto testo. Mešamo precej časa, da se voda vpije v testo, med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko, čeprav je precej bolj mehko in težje obvladljivo kot običajno krušno testo. Zato je bolje, če z njim rokujemo s pooljenimi rokami.

 2. Oblikujemo hlebček, ga položimo na pult, pokrijemo s folijo (spodnjo in gornjo plast folije pred tem premažemo z oljem) in pustimo vzhajati.

 3. Vzhajan hlebček z naoljenimi dlanmi narahlo potisnemo na vse štiri strani, da dobi hlebček obliko kvadrata in pri tem pazimo, da ne iztisnemo zračnih mehurčkov.

 4. Potem najprej prepognemo testo od spodnje strani proti gornji in stisnemo ob robovih, da ujamemo zrak med obema plastema testa. Ponovimo z leve strani: prepognemo od leve proti desni strani in spet stisnemo s prsti obe plasti ob robovih skupaj.

 5. Hlebček, nepravilne oblike spet prekrijemo z oljem namaščeno folijo in pustimo vzhajati. Postopek ponovimo vsaj še dvakrat.

 6. Po zadnjem vzhajanju testo še enkrat previdno z rokami raztegnemo na vse štiri strani, ga z naoljenim nožem razrežemo na poljubne oblike , zložimo na pekač in damo še enkrat vzhajati.

 7. Pečico ogrejemo na 230 °C skupaj z lončkom vode, ki bo med peko ustvarjal soparo. Vzhajane copatke postavimo v vročo pečico in po 15 minutah temperaturo znižamo na 180 °C ter pečemo do konca še približno 10-15 minut, da se lepo obarvajo.

0