Pica s hrenovko in prešano slanino_Fala Kislo Testo 2.webp
Pica s hrenovko in prešano slanino_Fala Kislo Testo 3.webp
Pica s hrenovko in prešano slanino_Fala Kislo Testo 1.webp

Pica s hrenovko in prešano slanino

Sestavine

 
 • 1. korak
 • 1 vrečka kislega testa Fala
 • 750 g bele moke (Manitoba)
 • 550 g vode
 • 2. korak
 • ¼ kocke kvasa Fala
 • 2 mali žlički soli
 • 2 mali žlički sladkorja
 • 80 g vode
 • Nadev:
 • Paradižnikovi pelati
 • Prešana slanina
 • Hrenovka
 • Riban sir
 • paprika
 • Začimbe za pico

Čas priprave

40 min


Čas peke

10 min

Tako slastno testo, da bo čisto vsak nadev odlično dopolnilo užitek ob vsakem grižljaju.

Postopek

 
 1. Povzetek priprave: 
  Prvi korak: avtoliza (počivanje testa, ki smo ga zamešali iz sestavin prvega koraka):  dve uri
  Drugi korak: dodajanje ostalih sestavin k osnovnemu zamesu. 
  Prvo vzhajanje: 4 x ponovljen postopek raztegovanja in prelaganja testa vsake pol ure, nato še pol ure, skupaj dve uri in pol
  Oblikovanje: iz navedene količine dobimo 3 - 4 hlebčke.
  Vzhajanje v hladilniku: vsaj 2 uri, bolje dlje. 
  Peka na pekaču, še bolje šamotni plošči 10 minut na najvišji temperaturi (vsaj 250 °C).  

 2. Podroben opis običajnega postopka: 
  Vodo, moko in kislo testo Fala dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj dve uri (lahko zamesimo zvečer in nadaljujemo drugo jutro, ali pa zjutraj pred odhodom v službo in zaključimo popoldne). 
  Nato dodamo v posodo  s testom kvas Fala in   sladkor ter dobro premešamo. Testo mešamo najprej počasi, nato na najvišji hitrosti deset minut; med mešanjem dodamo sol.

 3. Tik preden zaključimo na roke vmešamo še vodo – le toliko, da se porazgubi med testom; najbolje na način povleci in preloži kot je opisano v postopku v nadaljevanju.  

 4. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi. 

 5. Ko smo testo prvič razvlekli in na ta način vmešali dodano vodo, pustimo testo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure, po zadnjem raztegovanju ga še zadnjič pustimo vzhajati na sobni temperaturi oz. na hladnem, če bo čas počitka več ur.

 6. Vzhajano testo stresemo na gladko površino in s pomočjo lopatke razdelimo na štiri dele. Vsak kos testa na pultu najprej prepognemo – s pomočjo pekovske lopatke zavihamo polovico testa preko druge polovice testa. Nato z lopatko potisnemo testo od desne proti levi strani pulta. Napetosti med testom in podlago bodo vplivale na to, da bo brezoblična gmota dobilo obliko štruce, površina pa bo postajala napeta. Ponovimo še od gornje proti spodnji strani pulta in še dodatno ustvarjamo napetost gornje plasti testa: podolgovato obliko istočasno spreminjamo v okroglo. Po potrebi še ponovimo. Nato nakazani hlebček/štruco pustimo počivati nekaj minut.

 7. Nato oblikujemo hlebčke. Najprej vsak hlebček spet obrnemo na rahlo pomokano površino (lahko si pomagamo z lopatko), ga nekoliko razvlečemo  na vse strani - z dlanmi rahlo potisnemo po površini hlebčka ali ga nežno primemo od spodnje strani in nekoliko raztegnemo z vseh koncev. Nato z vseh strani zavihamo testo proti sredini da dobimo hlebček primerne velikosti. Znova ga obrnemo, da je gladka stran na vrhu in dokončamo oblikovanje. Z dlanmi nežno potiskamo testo od strani pod sam hlebček in hlebček pri tem istočasno vrtimo, da dobimo bolj gladko gornjo površino hlebčka. Oblikovani hlebček prestavimo posodo, jo pokrijemo (s folijo ali pokrovom)  prestavimo v hladilnik in tam pustimo vzhajati več ur. 

 8. Dobre pol ure pred peko vzamemo testo iz hladilnika, ga pustimo nekaj minut na pultu, nato pa nežno razvlečemo (ne valjamo). S prsti in dlanmi potiskamo hlebček od sredine navzven, da se testo vedno bolj tanjša, na zunanji strani pa ostane malo debelejši rob. Testo lahko tudi vrtimo v rokah, tako da se razteza pod vplivom težnosti. Primerno razvlečeno testo položimo na peki papir, jo obložimo s paradižnikovo mezgo, oziroma pelati, ki smo jim primešali želene začimbe, koščki prešane slanine, hrenovke, paprike in ribanim sirom. Obloženo pico pustimo še pol ure vzhajati na toplem, zatem pa prestavimo v vročo pečico. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo.

 9. Ko se testo pice primerno obarva, jo vzamemo iz pečice in serviramo.

Dodatni namigi

 

*Kislo testo Fala je suho, ni aktivno, zato ga lahko dodamo že v prvem koraku; tako se bo lepše vmešalo v testo kot kasneje. V kolikor uporabljamo sveže, aktivno kislo testo, ga moramo dodati šele v drugem koraku.

Čas vzhajanja v peharju morate prilagoditi vašim razmeram. Hitrost vzhajanja je odvisna od številnih dejavnikov (temperature prostora v času prvega vzhajanja, intenzivnosti mešanja, kakovosti moke, temperature v prostoru oziroma hladilniku v času vzhajanja v peharju, svežine kvasa itd.), zato čas vzhajanje v peharju ustrezno prilagodite. Ali je hlebček dovolj vzhajal, lahko preverimo s pritiskom prsta v testo. Hlebček je primeren za v pečico, če odtis prsta počasi izgine in se testo počasi vrne nazaj na svoje mesto. Če se testo hitro vrne nazaj na prvotno mesto, je testo premalo vzhajalo. Če pa se vdolbinica ne zapolni nazaj ali se celo pretrga, je testo že preveč vzhajalo.

0