Beli kruh
Beli kruh

Beli kruh

Sestavine

 
  • 1 kocka kvasa Fala
  • 8 dl vode
  • 1,25 kg moke
  • 1 dl olja
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 3 male žličke soli

Čas priprave

35 min


Čas peke

45 min

Postopek

 
  1. Moko presejemo, ob robu potresemo sol. Kvas Fala raztopimo v mlačni, sladkani vodi in ga dodamo moki in zamesimo rahlo testo. Mešamo precej časa, da se voda vpije v testo, med mešanjem po kapljicah dodamo še olje, da lepo odstopi od posode. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s folijo in pustimo 15 minut, da vzhaja.

  2. Vzhajan hlebček z dlanmi narahlo potisnemo na vse štiri strani, da dobi hlebček obliko kvadrata in pri tem pazimo, da ne iztisnemo zračnih mehurčkov. Potem najprej prepognemo testo od spodnje strani proti gornji in stisnemo ob robovih, da ujamemo zrak med obema plastema testa. Ponovimo z leve strani: prepognemo od leve proti desni strani in spet stisnemo s prsti obe plasti ob robovih skupaj. Potem z rokami ob robovih narahlo potiskamo testo od vseh strani proti notranjosti spodnje strani hlebčka, da postane gornja stran lepo gladka. Hlebček obrnemo, da je spodnja stran na vrhu in ga spet prekrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Postopek ponovimo vsaj še dvakrat.

  3. Ko zadnjič oblikujemo hlebček, ga zopet obrnemo in položimo na pomokan prtič v košaro ali pehar in damo zadnjič vzhajat.

  4. Pečico ogrejemo na 250 °C skupaj z lončkom vode, ki bo med peko ustvarjal soparo. Vzhajan hlebček obrnemo na pekač in postavimo v vročo pečico. Po 20 minutah temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo do konca še približno 40 minut, da dobi lepo barvo.

Dodatni namigi

 
Z Napotom boš tudi ti ponosno vzkliknil: 'Mater si pek!' Klikni za ogled videa.
0