Rženi kruh
Rženi kruh
Rženi kruh
Rženi kruh
Rženi kruh
Rženi kruh
Rženi kruh

Rženi kruh

Sestavine

 
 • 1 kocka kvasa Fala
 • ½ l mlačne vode
 • 60 dag bele moke
 • 20 dag ržene moke
 • 1 dl olja
 • 3 male žličke soli
 • 1 mala žlička sladkorja

Čas priprave

35 min


Čas peke

45 min

Postopek

 
 1. Belo moko presejemo, ob robu potresemo sol, presejemo še rženo moko in jo dodamo k beli. Kvas Fala raztopimo v četrtini litra mlačne, sladkane vode in ga dodamo k moki, pomešamo in prilijemo še preostalo hladno vodo ter zamesimo rahlo, ne pregosto testo. Proti koncu mešanja dodamo še olje, da testo lepo odstopi od posode.

 2. Mešamo precej časa, da postane testo lepo voljno. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s folijo in pustimo 15 minut, da vzhaja.

 3. Ko testo lepo vzhaja, ponovimo postopek, ki smo ga prikazali že pri osnovnem receptu za bel kruh. Vzhajan hlebček narahlo potisnemo na vse štiri strani (najlažje z valjarjem prav narahlo potegnemo v vsako stran enkrat), da ne uničimo zračim mehurčkov, ki so nastali v testu in dobi hlebček obliko kvadrata.

 4. Potem najprej prepognemo testo od spodnje strani proti gornji in stisnemo ob robovih, da ujamemo zrak med obema plastema testa. Ponovimo z leve strani: prepognemo od leve proti desni strani in spet stisnemo s prsti obe plasti ob robovih skupaj.

 5. Potem z rokami ob robovih narahlo potiskamo testo od vseh strani proti notranjosti spodnje strani hlebčka, da postane gornja stran lepo gladka. Hlebček obrnemo, da je spodnja stran na vrhu in ga spet prekrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Postopek ponovimo vsaj še dvakrat.

 6. Ko zadnjič oblikujemo hlebček, ga zopet obrnemo in položimo na pomokan prtič v košaro ali pehar in damo zadnjič vzhajat.

 7. Pečico ogrejemo na 230 °C skupaj z lončkom vode, ki bo med peko ustvarjal soparo. Vzhajan hlebček obrnemo na pekač in postavimo v vročo pečico. Po 25 minutah temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo do konca še približno 20 minut, da dobi lepo barvo.

Dodatni namigi

 
Z Napotom boš tudi ti ponosno vzkliknil: 'Mater si pek!' Klikni za ogled videa.
0