Listnate-vetrnice-z-lešnikovim-nadevom-in-orehi_Fala-kvas-1.webp
Listnate-vetrnice-z-lešnikovim-nadevom-in-orehi_Fala-kvas-2.webp
Listnate-vetrnice-z-lešnikovim-nadevom-in-orehi_Fala-kvas-3.webp
Listnate-vetrnice-z-lešnikovim-nadevom-in-orehi_Fala-kvas-4.webp

Listnate vetrnice z lešnikovim nadevom in orehi

Sestavine

 
  • 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
  • 650 g bele moke
  • 200 g mleka
  • 65 g sladkorja
  • 40 g masla
  • 3 jajca
  • 1,5 male žličke soli
  • 350 g masla za premaz testa/laminiranje
  • Nadev:
  • 250 g lešnikovega namaza za nadev
  • Jajce za premaz

Čas priprave

180 min


Čas peke

20 min

Prepletite čokoladno mlečni zavitek z makom v popolno sladico! Sočno testo, bogato s kakavom in makovim nadevom, ustvarja nepozaben okus. Idealno za posebne priložnosti ali razvajanje ob skodelici kave. Preprosta priprava in popoln užitek za vse ljubitelje sladkih dobrot!

Postopek

 
  1. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici  dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

  2. Vzhajano testo stresemo na pult in ga razvaljamo kolikor je mogoče na tanko. Testo premažemo z zmehčanim maslom, nato pa zložimo skupaj – levo tretjino testa prepognemo z leve na srednjo tretjino testa, tretjino testa z desne pa položimo proti sredini na del, kjer sta že dve plasti testa. Med dvema plastema testa mora biti vedno maslo – tudi ko nadaljujemo z zlaganjem. Po gornji plasti, ki ni namazana z maslom, nanesemo plast masla in na enak način zložimo skupaj z gornje in spodnje strani: gornjo tretjino testa prepognemo proti sredini navzdol in z njo prekrijemo srednjo tretjino testa, spodnjo tretjino pa prepognemo od spodaj navzgor in prekrijemo srednji del še s tem delom testa. Če smo testo dovolj na tanko razvaljali, imamo še dovolj širine in dolžine, da testo še enkrat prepognemo z leve in gornje strani: gornjo plast testa premažemo z maslom in testo prepognemo z leve proti desni, gornjo plast testa spet premažemo in testo prepognemo od zgornje strani proti sp

  3. Tako oblikovano prelagano testo položimo na pladenj in ga prestavimo v hladilnik za pol ure. Zatem prestavimo testo iz hladilnika na pult in ga znova razvaljamo. Zatem ga še enkrat prelagamo brez dodatnega nanašanja masla, le da tokrat ne razvaljamo tako na tanko, kot smo prvič, preden smo začeli laminirati testo. Znova ga damo v hladilnik in postopek vsaj še enkrat ponovimo.

  4. Ko testo zadnjič razvaljano, ga razrežemo na kvadrate. Od vsakega vogala zarežemo črto v smeri proti sredini. Na sredino položimo žličko lešnikovega nadeva. Kjer smo zarezali črte primemo prvi vogal in ga potegnemo proti sredini, zatem drugi vogal, tretji in četrti ter vse štiri vogale stisnemo skupaj na sredini nad nadevom. Tako dobimo obliko nadevanega testa v obliki vetrnice.

  5. Enako oblikujemo vse druge kose testa, oblikovane vetrnice zložimo na pekač/e, jih pokrijemo in pustimo vzhajati.

  6. Vzhajane vetrnice premažemo z razžvrkljanim jajcem na vrhu na sredino položimo polovico oreha in pekač prestavimo v vročo pečico.

  7. Vetrnice pečemo približno 20 minut na 180 °C.

  8. Pečene vetrnice pokrijemo s krpo in pustimo, da se ohladijo.

0