ČEMAŽ ali Divji Česen (Allium Sativum)

21. marec 2019

  Te je zgodaj spomladi, med sprehodom po gozdu že kdaj presenetil vonj po česnu? Brez skrbi, to ni nedobrodošel spomin na zadnji obrok, ki si ga zaužil, ampak se po vsej verjetnosti sprehajaš po rastišču divjega česna ali ČEMAŽA.

Ta neverjetno koristna in cenjena rastlina je zelo razširjena po naših gozdovih. Ustrezajo ji vlažna humusna tla in senčno področje, zato jo pogosto najdemo na senčnih pobočjih, ki se na dnu končajo s potočkom.

Pri nabiranju česna  moramo biti zelo pozorni, saj se vsako leto zgodi, da neizkušeni nabiralci zamenjajo čemaž za izredno strupena PODLESEK ali ŠMARNICO. Zato naj bo prvo vodilo pri nabiraju čemaža, da ga vedno nabiramo z rokami, list po list in nikoli s koso ali kako drugače, na veliko. Tako bomo lahko vsak odtrgan list (par listov), dobro pogledali in se prepričali, da »diši« po česnu. Ko rastlino enkrat dobro poznamo, je ob pravilnem nabiranju možnost, da bi zamenjali čemaž s šmarnico ali podleskom zelo majhna. Ne pozabimo dobro spoznati tudi ti dve strupeni rastlini, tako bo možnost usodne napake še manjša.

Čemaž je rastlina sorodna česnu, zato so tudi lastnosti in učinkovanje podobna. Čeprav je danes manj razširjen kot česen, je v domačem zdravilstvu bolj cenjen. Tudi mnogi strokovnjaki omenjajo, da je bolj zdrav, saj so eterična olja, ki jih čemaž vsebuje bolj močna, prav tako ima visoko vsebnost žveplo vsebujočih sestavin. Zato ga lahko zavohamo »že na daleč« in je po okusu bolj pikanten od navadnega česna.

LASTNOSTI:

Najbolj očitne lastnosti česna so njegov vonj, ki ga oddajajo eterična olja in žveplove aminokisline, s katerimi se spopadamo, ko ga okusimo. Oboje bistveno pripomore k zdravilnosti čemaža.

Ena od stvari, ki si jih gre zapomniti tako pri česnu, kot pri čemažu so sestavine, ki nastanejo šele z delovanjem encimov. Ko čemaž razrežemo ali zmečkamo, tako da poškodujemo celične membrane, pride v stiku z zrakom do razkrojnih procesov, v katerih s pomočjo encimov nastajajo za naše zdravje koristne spojine (alicin). Vse, kar si moramo zapomniti je, da tako česen kot čemaž pred uporabo narežemo, nasekljamo in ga nato postimo nekaj časa stati.

Ostale sestavine:

  • Peptidi z žveplom

  • Vsebuje več vitamina C kot limone, steroide, mineralne snovi kot so kalij, kalcija, nekaj železa in elemente v sledovih, kot je selen.

Zaradi močnih eteričnih olj in žveplovih spojin, imajo lahko ljudje z občutljivim želodcem težave pri uživanju svežega čemaža. Enako velja za bolnike s preveč želodčne kisline. Pater Ašič v takih primerih priporoča, da nasekljan čemaž 2 do 3 ure namakamo v mleku, ki ga nato uživamo po požirkih. Obstajajo pa še mnogi drugi gotovi pripravki, kot so oljni izvlečki, tinkture, namoki,… Za ljudi, ki jim čemaž vznemiri želodec priporočam uživanje čemaža v jedeh, ki so termično obdelane, kot so juhe, omake in kot začimba z nešteto možnostmi uporabe.

 

UČINKOVANJE IN UPORABA:

Čemaž ni cenjen samo zaradi specifične arome in pikantnega okusa. Težko bomo našli divjo rastlino s širšim spektrom delovanja na naše zdravje.

  • Čisti kri, črevesje, želodec in pljuča

  • Deluje antibiotično, antibakterijsko, antibakterijsko, antimikotično, zato utrjuje našo odpornost pred infekcijami; vpliva na imunski sistem.

  • znižuje lipide – znižuje holesterol, a h krati ščiti LDL-holesterol (dobri holesterol) pred oksidacijskimi spremembami.

  • znižuje krvni tlak,

  • preprečuje nastanek arterioskleroze, tako da zavira nalaganje maščob v žilah

  • zavira nastanek krvnih strdkov (trombusov), tako da zavira zlepljanje krvnih plošči, povečuje fibrinolitično aktivnost, da se strdki lažje topijo. Nekoliko podaljšuje čas strjevanja krvi.

  • Spodbuja delovanje ledvic, jeter, ter nekaterih drugih žlez. Zato je nepogrešljiv pri spomladanskih očiščevalnih kurah, ki iz našega telesa odplaknejo nesnago, nabrano tekom bogatega, a neaktivnega zimskega časa.

  • Spodbuja čiščenje dihalnih poti in redči sluz, ki se nabira v pljučih, zato je priporočljivo, da ga uživamo, kadar se želimo znebiti zastaranih pljučnih prehladov, bronhitisa. Blaži simptome astme.

  • Iz »zimskega spanja« zbudi naš prebavni sistem. Zato uživanj čemaža priporočajo pri obolenju želodca in črevesja. Predvsem pri motenem rednem delovanju črevesja. Prekomerno napenjanje, zaprtje, driska ali izmeničnem pojavljanju obeh. Preprečuje patološko razširitev organizmov, ki so odgovorni za razkrojevalne procese v naši prebavi in so odgovorne za zvočne efekte in prepoznaven vonj ;).

  • Čemaž uživamo kot podpora terapiji za kandido, v ljudski medicini je bil čemaž najbolj cenjen kot odlično orožje proti črevesnim parazitom kot so podančice,…

  • Sveže iztisnjen sok čemaža kapljamo na mokre ali gnojne rane, ki se slabo celijo. Lahko uporabimo tudi zmečkane liste in jih polagamo na rane, čire, ture,….

Ker deluje sistemsko in uravnava procese v našem telesu, blaži mnoge simptome, ki tu niso omenjeni, a so posledica težav kot so visok pritisk, povečan holesterol, leno črevo, slabo delovanje ledvic in jeter, arterioskleroze,….

Iz napisanega je dobro razvidno zakaj čemaž velja za eno od poglavitnih rastlin, ki na naše telo učinkujejo pomlajevalno in zakaj nekateri prisežejo na uživanje čemaža in česna kot recept za duševno in telesno čvrstost do visoke starosti.

cemaz_pesto copy



Čemaž pri nas radi uživamo, tako zaradi okusa in arome, kot tudi aradi pozitivnega delovanja na naže zdravje. Tako si odlično popestrimo spomladansko kulinariko.


Da bo malo lažje navdušiti še druge sem pripravil zbirko receptov s čemažem, kot glavno sestavino. Med njimi tudi:


Čemaževi štruklji


Čemaževa rožica


Čemaževa zvezdica s porom in siri


Šunka s čemaževim nadevom v testu


Trikotniki s čemažem in porom


Čemaževa potica s suhim špehom


Vse Slončkove recepte s čemažem najdeš TUKAJ.


Cemazeva-potica-s-suhim-spehom_Fala-kislo-testo-2CEMAZEVA-ZVEZDA-2cemazevi20strukljiDSC_0546Sunka-v-testu-s-cemazevim-nadevom-2trikotniki-s-čemažem-in-porom

Veselo ustvarjanje in Naj Vzhaja!

VIRI:

  • Katja Galle-Toplak: Zdravilne rastline na Slovenskem
  • Domača lekarna p. Simona Ašiča

Daydreamingfoodie
0