Pletenka-s-kandirano-pomaranco-rozinami-in-sladkim-prelivom-1.webp
Pletenka-s-kandirano-pomaranco-rozinami-in-sladkim-prelivom-2.webp
Pletenka-s-kandirano-pomaranco-rozinami-in-sladkim-prelivom-3.webp
Pletenka-s-kandirano-pomaranco-rozinami-in-sladkim-prelivom-4.webp

Pletenka s kandirano pomarančo, rozinami in sladkim prelivom

Sestavine

 
 • 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
 • 1 vrečka kislega testa Fala
 • 700 g moke
 • 240 g mleka
 • 240 g kisle smetane
 • 150 g rozin
 • 80 g masla
 • 70 g sladkorja
 • 50 g kandiranim pomarančnih lupinic
 • 4 rumenjake
 • 2 mali žlički soli
 • Preliv:
 • 300 g sladkorja v prahu
 • 2 beljaka
 • Sladkorne zvezdice za okras

Čas priprave

45 min


Čas peke

40 min

Pletenka, ki že na pogled spominja na ledene zimske dni. Bogato kvašeno testo s sladkim prelivom in puhasto mehko sredico, ko ugriz bogatijo rozine in kandirane pomarančne lupinice. 

Postopek

 
 1. Moki primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez masla, rozin, oranžata. 

 2. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Čisto na koncu počasi vmešamo še kandirano pomarančo in rozine. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 3. Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na dva dela; iz vsakega bom spletli eno pletenko. Vsak kos razdelimo na tri ali štiri enake dele – če želimo splesti pletenko iz treh ali štirih pramenov. Vsak del testa oblikujemo v svaljek/pramen primerne dolžine in spletemo pletenko*.  Enako oblikujemo pletenko iz drugega kosa testa.  

 4. Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo z jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno pol ure, da se lepo obarva.

 5. Ohlajeno pletenko prelijemo s sladkornim prelivom; pripravimo ga tako, da zmešamo beljak z mletim sladkorjem. Nastati mora gladka, neprosojno a še vedno rahlo tekoča zmes. Ko se preliv malenkost osuši, posujemo sladkorne zvezdice.

 6. *Vse štiri pramene zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva pramena položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na desni strani dvignemo in prestavimo na skrajno levo stran, tako da je leži vodoravno (na gornji strani prekriža vse spodnje pramene). Ponovimo enako z leve strani – dvignemo pramen, ki je bil pred tem premikom zadnji na levi oz. zadnji navzdol ležeči na levi strani in ga položimo vodoravno v desno smer. Tako imamo dva pramena, ki ležita vodoravno vsak v svojo smer in dva, ki ležita navpično – prvi malo bol v levo, drugi malo bolj v desno stran.

 7. Zatem skrajno levega, ki leži vodoravno, prestavimo na sredino med dva navpično ležeča v smer bolj na desno, tako da dobimo dva pramena na desni strani, enega na levi ter enega, ki leži vodoravno v desno smer. Ker imamo zdaj dva pramena na desni strani in enega na levi, skrajno desnega premaknemo skrajno levo v vodoravno smer. Zatem skrajno desni pramen, ki leži vodoravno, premaknemo na sredino med oba, ki ležita navpično vzporedno s tem, ki je malo nagnjen na levo stran. Njegovega soseda na levi strani zdaj premaknemo na desno stran v vodoravno smer.
  Tako imamo spet dva pramena vodoravno in dva pramena navpično. 

 8. Ponavljamo do konca – levega vodoravno ležečega premaknemo na sredino med navpično ležeča in njegovega desnega soseda premaknemo v vodoravno smer proti levi strani. Zatem desnega vodoravno ležečega premaknemo na sredino poleg levega navpično ležečega ter njegovega levega soseda zatem znova prestavimo v vodoravno proti desni strani… Nadaljujemo do konca.

0