Puhasta-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-1.webp
Puhasta-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-2.webp
Puhasta-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-3.webp
Puhasta-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-4.webp

Puhasta Pletenka

Sestavine

 
 • Testo:
 • ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
 • ½ vrečke kislega testa Fala
 • 500 g moke
 • 200 g mleka
 • 60 g sladkorja
 • 40 g olja
 • 1 jajce
 • 1,5 male žličke soli
 • Jajce za premaz

Čas priprave

60 min


Čas peke

30 min

Igrivost prepletanja bo vsakič znova vašo peko spremenilo v ustvarjalno doživetje.

Postopek

 
 1. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki , ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 2. Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na pol za dve pletenki.

 3. Vsak kos razdelimo na 4 enake dele in vsakega oblikujemo v svaljek/pramen primerne dolžine. Vse štiri pramene zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva pramena položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na desni strani dvignemo in prestavimo na skrajno levo stran, tako da je leži vodoravno (na gornji strani prekriža vse spodnje pramene). Ponovimo enako z leve strani – dvignemo pramen, ki je bil pred tem premikom zadnji na levi oz. zadnji navzdol ležeči na levi strani in ga položimo vodoravno v desno smer. Tako imamo dva pramena, ki ležita vodoravno vsak v svojo smer in dva, ki ležita navpično – prvi malo bolj v levo, drugi malo bolj v desno stran.

 4. Zatem skrajno levega, ki leži vodoravno, prestavimo na sredino med dva navpično ležeča v smer bolj na desno, tako da dobimo dva pramena na desni strani, enega na levi ter enega, ki leži vodoravno v desno smer. Ker imamo zdaj dva pramena na desni strani in enega na levi, skrajno desnega premaknemo skrajno levo v vodoravno smer. Zatem skrajno desni pramen, ki leži vodoravno, premaknemo na sredino med oba, ki ležita navpično vzporedno s tem, ki je malo nagnjen na levo stran. Njegovega soseda na levi strani zdaj premaknemo na desno stran v vodoravno smer.

 5. Tako imamo spet dva pramena vodoravno in dva pramena navpično. Ponavljamo do konca – levega vodoravno ležečega premaknemo na sredino med navpično ležeča in njegovega desnega soseda premaknemo v vodoravno smer proti levi strani. Zatem desnega vodoravno ležečega premaknemo na sredino poleg levega navpično ležečega ter njegovega levega soseda zatem znova prestavimo v vodoravno proti desni strani… Nadaljujemo do konca.

 6. Enako oblikujemo tudi drugo pletenko.

 7. Pletenko položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenke premažemo z jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 200 °C približno pol ure.

0