Sladka-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-1.webp
Sladka-Pletenka_Fala-Kislo-Testo-2.webp

Sladke pletenke

Sestavine

 
  • ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
  • 700 g moke Manitoba
  • 420 g mleka
  • 110 g sladke smetane
  • 50 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 2 mali žlički soli
  • Jajce za premaz

Čas priprave

45 min


Čas peke

30 min

Spletemo lahko dve večji ali tri malo manjše platenke. Sladka smetana bo zagotovila puhasto mehkobo in čudovit okus.

Postopek

 
  1. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

  2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na tri dele za tri pletenke. Prvi kos razdelimo na štiri dele, jih oblikujemo v svaljke – pramene. Pri tem naj bo srednji del vsakega pramena malo debelejši in se postopno tanjšati proti obema koncema ki so na koncih malo tanjši kot na sredini. Nato spletemo pletenko iz štirih pramenov*. 

  3. Enako oblikujemo pletenke iz preostalih dveh kosov testa.

  4. Pletenke položimo na pekač, jih pokrijemo in damo ponovno vzhajati. Vzhajane pletenke premažemo z jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 200 °C približno pol ure.

  5.  *Vse štiri pramene zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva pramena položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na desni strani dvignemo in prestavimo na skrajno levo stran, tako da je leži vodoravno (na gornji strani prekriža vse spodnje pramene). Ponovimo enako z leve strani – dvignemo pramen, ki je bil pred tem premikom zadnji na levi oz. zadnji navzdol ležeči na levi strani in ga položimo vodoravno v desno smer. Tako imamo dva pramena, ki ležita vodoravno vsak v svojo smer in dva, ki ležita navpično – prvi malo bolj v levo, drugi malo bolj v desno stran.
    Zatem skrajno levega, ki leži vodoravno, prestavimo na sredino med dva navpično ležeča v smer bolj na desno, tako da dobimo dva pramena na desni strani, enega na levi ter enega, ki leži vodoravno v desno smer. Ker imamo zdaj dva pramena na desni strani in enega na levi, skrajno desnega premaknemo skrajno levo v vodoravno smer. Zatem skrajno desni pramen, ki

0