Bel kruh z bučnimi semeni

Sestavine

 
 • 1 kocka kvasa Fala
 • 5 dl vode
 • 80 dag bele moke
 • ½ dl bučnega olja
 • 10 dag bučnih semen
 • 1 žlička sladkorja
 • 2 žlički soli

Čas priprave

35 min


Čas peke

45 min

Postopek

 
 1. Kvas Fala raztopimo v 1 dl mlačne, sladkane vode. V posodo stresemo sol, presejano moko, prilijemo mešanico vode in kvasa in preostalo vodo ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato na najvišji hitrosti, proti koncu dodamo še bučno olje, ki bo obarvalo testo, čisto na koncu pa še bučna semena. Ko so sestavine lepo povezane in testo gladko, svetleče, ga stresemo na pomaščen pult, pokrijemo z naoljeno folijo in pustimo, da vzhaja.

 2. Vzhajano testo z naoljenimi dlanmi nežno potisnemo na vse strani in nato zložimo skupaj; najprej po širini: testo primemo na desni strani in ga prepognemo tako, da z njim pokrijemo desno polovico testa in robove s prsti stisnemo skupaj, nato primemo testo na levi polovici in z njim prekrijemo levo polovico testa – roba obeh polovic se stikata – in robove s prsti stisnemo skupaj.

 3. Enako ponovimo po višini (od zgoraj prepognemo proti sredini in od spodaj protisredini, da se konca obeh delov stikata). Nato z rokamo objamemo nastalo kepo testa ob zunanjem robu in poskušamo z dlanmi dokončno oblikovati lep hlebček: z dlanmi objamemo testo ob strani in s ponavljajočimi gibi od strani pod dno hlebčka oblikujemo kepo, kot bi hoteli testo malo potegniti od zgoraj pod sam hlebček. Pri tem nastane res lepa gladka površina hlebčka.

 4. Nastali hlebček obrnemo naokrog, ga spet pokrijemo z naoljeno folijo in pustimo vzhajat. Drugič bo vzhajal precej hitreje kot prvič. Postopek čim večkrat ponovimo (vsaj dvakrat) - tem več bo lepih lukenj v testu in bolj bo sredica mehka in prožna.

 5. Po zadnjem vzhajanju in oblikovanju hlebčka le-tega prestavimo na glavo v pehar,prekrit s pomokanim prtom, kjer bo zadnjič vzhajal. Vzhajan hlebec iz peharja stresemo na pekač, na več mestih zarežemo s škarjami in postavim v predhodno ogreto pečico. Skupaj s pekačem postavimo v pečico še lonček z vrelo vodo, ki se bo med peko spreminjala v paro.

 6. Pečemo približno 15 min pri 220 °C, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo še nadaljnjih 30 minut, da se lepo obarva; po potrebi pokrijemo s folijo, da se ne zažge.

Dodatni namigi

 
Z Napotom boš tudi ti ponosno vzkliknil: 'Mater si pek!' Klikni za ogled videa.
0