Mečna-pletenka_Fala-Kislo-Testo-1.webp
Mečna-pletenka_Fala-Kislo-Testo-2.webp

Mlečna pletenka iz 4 pramenov

Sestavine

 
 • Testo:
 • 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
 • 1 vrečka kislega testa Fala
 • 750 g moke
 • 590 g mleka
 • 4 žlice olja
 • 2 mali žlički soli

Čas priprave

45 min


Čas peke

30 min

Kako spretne so bile naše babice. Prepričaj se kako oblikovati tradicjonalno pletenko iz štirih pramenov. Prava božična poslastica.

Postopek

 
 1. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 2. Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na tri dele; iz vsakega bom spletli eno pletenko – lahko pa tudi več kosov, odvisno od tega, kako veliko pletenko želimo speči.

 3. Vsak kos razdelimo na štiri enake dele in vsakega oblikujemo v svaljek/pramen primerne dolžine. Vse štiri pramene zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva pramena položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na desni strani dvignemo in prestavimo na skrajno levo stran, tako da je leži vodoravno (na gornji strani prekriža vse spodnje pramene). Ponovimo enako z leve strani – dvignemo pramen, ki je bil pred tem premikom zadnji na levi oz. zadnji navzdol ležeči na levi strani in ga položimo vodoravno v desno smer. Tako imamo dva pramena, ki ležita vodoravno vsak v svojo smer in dva, ki ležita navpično – prvi malo bol v levo, drugi malo bolj v desno stran.

 4. Zatem skrajno levega, ki leži vodoravno, prestavimo na sredino med dva navpično ležeča v smer bolj na desno, tako da dobimo dva pramena na desni strani, enega na levi ter enega, ki leži vodoravno v desno smer. Ker imamo zdaj dva pramena na desni strani in enega na levi, skrajno desnega premaknemo skrajno levo v vodoravno smer. Zatem skrajno desni pramen, ki leži vodoravno, premaknemo na sredino med oba, ki ležita navpično vzporedno s tem, ki je malo nagnjen na levo stran. Njegovega soseda na levi strani zdaj premaknemo na desno stran v vodoravno smer.

 5. Tako imamo spet dva pramena vodoravno in dva pramena navpično. Ponavljamo do konca – levega vodoravno ležečega premaknemo na sredino med navpično ležeča in njegovega desnega soseda premaknemo v vodoravno smer proti levi strani. Zatem desnega vodoravno ležečega premaknemo na sredino poleg levega navpično ležečega ter njegovega levega soseda zatem znova prestavimo v vodoravno proti desni strani… Nadaljujemo do konca.

 6. Enako oblikujemo še drugi dve pletenki iz preostalega testa.

 7. Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo z jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno pol ure, da se lepo obarva.

Video

 
0