Velikonocno bucno gnezdo_Fala Kislo Testo 3
Velikonocno bucno gnezdo_Fala Kislo Testo 2
Velikonocno bucno gnezdo_Fala Kislo Testo 1

Velikonočno bučno gnezdo

Sestavine

 
 • 1 vrečka kislega testa Fala
 • 1/2 kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
 • 700 g bele moke
 • 500 g vode
 • 100 g bučnega pireja
 • 2 mali žlički sladkorja
 • 2 mali žlički soli
 • Jajce za premaz

Čas priprave

60 min


Čas peke

30 min

Postopek

 
 1. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k presejani moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, na koncu na visoki hitrosti deset minut, da postane testo svilnato. Tik pred koncem dodamo bučni pire in mešamo še toliko, da se enakomerno razporedi v testu. Zatem testo pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

 2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na pol (za dva gnezda), vsak kos pa nato še na štiri enako velike kose. Vsak košček oblikujemo v kroglico, zatem pa vsako postopno v čim daljši svaljek/pramen pletenke.

 3. Po štiri pletenke pripravimo za eno gnezdo.

 4. Vse štiri pramene zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa dva pramena položimo bolj na desno, dva pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na desni strani dvignemo in prestavimo na skrajno levo stran, tako da je leži vodoravno (na gornji strani prekriža vse spodnje pramene). Ponovimo enako z leve strani – dvignemo pramen, ki je bil pred tem premikom zadnji na levi oz. zadnji navzdol ležeči na levi strani in ga položimo vodoravno v desno smer. Tako imamo dva pramena, ki ležita vodoravno vsak v svojo smer in dva, ki ležita navpično – prvi malo bol v levo, drugi malo bolj v desno stran.

 5. Zatem skrajno levega, ki leži vodoravno, prestavimo na sredino med dva navpično ležeča v smer bolj na desno, tako da dobimo dva pramena na desni strani, enega na levi ter enega, ki leži vodoravno v desno smer. Ker imamo zdaj dva pramena na desni strani in enega na levi, skrajno desnega premaknemo skrajno levo v vodoravno smer. Zatem skrajno desni pramen, ki leži vodoravno, premaknemo na sredino med oba, ki ležita navpično vzporedno s tem, ki je malo nagnjen na levo stran. Njegovega soseda na levi strani zdaj premaknemo na desno stran v vodoravno smer.

 6. Tako imamo spet dva pramena vodoravno in dva pramena navpično. Ponavljamo do konca – levega vodoravno ležečega premaknemo na sredino med navpično ležeča in njegovega desnega soseda premaknemo v vodoravno smer proti levi strani. Zatem desnega vodoravno ležečega premaknemo na sredino poleg levega navpično ležečega ter njegovega levega soseda zatem znova prestavimo v vodoravno proti desni strani… Nadaljujemo do konca in pri tem začetni in končni del pletenke povežemo skupaj, da dobimo venec - gnezdo.

 7. Položimo ga na pekač in pustimo vzhajati.

 8. Enako oblikujemo še drugo pletenko v gnezdo iz preostalega testa.

 9. Vzhajano gnezdo premažemo z jajcem in postavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C dobre pol ure, da se lepo obarva.

0